Driede vs ACV 10

11 oktober 2020

Dilemma – Gezond verstand vs het goede voorbeeld. Stel een teamgenoot geeft in de groepsapp aan dat hij wat verkouden is en vraagt aan z’n teamgenoten wat wijsheid is – Wel of niet meedoen? Hij heeft geen andere klachten, z’n temperatuur is 36,7 en hij heeft veel buiten gewerkt in het herfstweer de afgelopen week. Wat zou u doen?

De wedstrijd!Geniet je wel een beetje?’ vroeg Gerbrand aan het begin van de tweede helft. ‘Jawel, maar ik ben geconcentreerd, we mogen niet verslappen.’ 8-1 stonden we toen voor. We hadden gehoord dat ACV met twaalf nul van onze concurrent had verloren, dus verwachten een makkelijke wedstrijd en toch was ik even benauwd toen ik alleen maar jonge venties tegenover ons zag staan. Het werd een wedstrijd waarin ik mij op een gegeven moment bezwaard voelde voor m’n goal. De tegenstander zei namelijk – ‘Dat is niet leuk.’ Dus ik zei sorry terwijl Niek me feliciteerde, hij snapte niet waarom ik sorry tegen hem zei. ‘Ach de tegenstander vond het niet leuk dat ik stifte.’ In de rust hoorde Joost de keeper zeggen dat ze niet weer de wedstrijd op papier wilden afdoen net als tegen Donkerbroek waar ze met 6-0 bij rust achter stonden. Dat sierde hen, ze bleven en speelden sportief. Aardige lui.

Op een gegeven moment liep het aardig,’ zei de Boer na tijd. ‘In de tweede helft, het passen en opbouwen ging goed.’ Hij keek er tevreden bij. Terecht, hij speelt maar mijn idee elke wedstrijd beter. Hij deed zelfs weer een hakje volgens mij. Jarno stond deze wedstrijd op het doel en deed het wederom fantastisch. Twaalf één winnen maakte me nederig, het voelde niet leuk meer ten opzichte van de aardige lui, maar zij bleven er vrolijk onder, dus waarom zou ik mij dan bezwaard voelen? Geniet ervan! Toch vertel ik sober het scoreverloop, terwijl er juweeltjes van aanvallen tussen zaten. Al vrij snel kwamen we op voorsprong, Berry schoot verwoestend tussen de benen van de keeper door (hij raakte hem verkeerd zei hij). Raymond scoorde vervolgens z’n eerste goal bij ons in het team, hij was dolblij en even later zorgde hij in een duel voor een eigen doelpunt. Niek scoorde nummer vier en ik de vijfde op een assist van Edwin. Niek schoot daarna in het dak van de goal de zesde binnen en toen redde de laatste man van ACV hun eer (quote) door een vrije bal mooi binnen te schieten. Dat zat Jarno dwars. Vervolgens scoorde Berry binnen de minuut onze zevende en ik mocht de achtste aantekenen waarop ik sorry zei. Rust. De tweede helft begonnen de gebroeders Schutten in de spits en hun vader de grens (hartelijk dank daarvoor!) zag z’n twee jongens combineren en Harjan scoorde de negende. Het was nu zover dat zelfs Beer de middellijn over mocht als voorstopper en prompt schoot hij hem vanaf vijfentwintig meter erin. Sander ‘aanvoerder’ de Steeg zag dat het goed was. André speelde bijna de hele wedstrijd, hij werd gewisseld, liep uit het veld aan de andere kant en toen hij eenmaal bij de dug out was gearriveerd mocht hij er weer in. Over wissels gesproken, ACV wisselde een speler om de vijf minuten. Daar stonden de spelers zelf ook van te kijken. Berry en Raymond kwamen weer binnen de lijnen en dat zorgde voor diepgaande loopacties. Op hen kon ik een lange pass kwijt en Berry scoorde na een goeie aanname. Raymond scoorde nog mooier. Na z’n aanname in de diepte, lobde hij de bal over de keeper. Daarmee kwam m’n assist totaal deze wedstrijd op negen. Daar genoot ik van, zelf weinig doen, anderen laten scoren. Fijn. De beste scheids floot voor het einde. Geert bedankt, een mooie manier om toch onze wedstrijd te kunnen bekijken. Wat zullen die andere mannen doen nu ze hun zaterdagmiddag niet langs de lijn mogen staan? Zullen ze Geert uithoren over onze wedstrijd? Zal Geert ze vertellen dat Marijn en Wilmer met het vierde meededen en die Pot scoorde mooi! Nam de bal van Edwin met de hak mee uit de lucht terwijl hij de zestien in sneed, de bal stuiterde één keer en je ziet hij wil hard uithalen. Maar omdat Joost vijf minuten daarvoor had geroepen dat hij degelijk moest afronden, volleyt hij hem zachtjes met binnenkant voet in de hoek. Strakke plasser hoor, dan sta je daar als scheids gewoon even liefhebber te zijn. Arie, Henk en Ab hangen aan Geert z’n lippen. Konden ze er maar bij zijn geweest verzuchten ze alle drie.

Terug naar ons dilemma. Gezond verstand zei – in normale tijden is het geen probleem, doe gewoon mee. Gisteren werd besloten om het goede voorbeeld te geven door te zeggen – laten we geen risico nemen, niet meedoen. Het zit mij dwars dat dit het goede voorbeeld zou moeten zijn. Want sinds wanneer is het gebruiken van gezond verstand niet meer het goede voorbeeld?