Leerlingen CSG en Dr Nassau ‘fluitend’ naar de top

17 oktober 2018
de Webmaster

Dankzij een uniek samenwerkingsverband tussen de Christelijke Scholengemeenschap (CSG) Vincent van Gogh, locatie CSG Beilen, Dr Nassau College locatie Beilen en de Scheidsrechterscommissie vv Beilen / cvv FIT Boys is de gemeente Midden-Drenthe liefst zeventien scheidsrechters rijker. Woensdag hebben de leerlingen van de scholengemeenschappen uit Beilen hun voetbalscheidsrechtersdiploma gehaald. Geen schooldag, maar een dag op het voetbalveld in het teken van de voetbalarbitrage. Een prachtig initiatief van de clubs en de scholen. De cursus werd gegeven door docenten van de scheidsrechtersvereniging Hondsrug Zuidoost-Drenthe (HZOD).

In de ochtend kregen de leerlingen in de kantine van FIT Boys uit Beilen instructie over de theoretische aspecten van de voetbalarbitrage. In de middag moesten zij het geleerde toepassen tijdens hun praktijkexamen. Verschillende wedstrijdjes van de jongste voetbaljeugd van Beilen en FIT Boys vonden plaats onder leiding van de zeventien cursisten.

‘Iets teruggeven aan de maatschappij’
Robert Beute, teamleider VMBO onderbouw van de CSG Vincent van Gogh, is uitermate te spreken over het initiatief. ‘Wij willen de leerlingen de kans geven om zich te kunnen ontwikkelen op een gebied waarin zij veel plezier beleven. Door de cursus te volgen kunnen zij een scheidsrechters-certificaat halen en op een leuke manier iets teruggeven aan de maatschappij door wedstrijden te gaan fluiten. Leerlingen leren daarnaast bepaalde vaardigheden als communiceren, houding, voorbereiden en leidinggeven. Sinds 2011 organiseren we deze cursus en wij hopen volgend jaar de 250e scheidsrechters af te leveren.

Certificaat
Aan het eind van de middag ontvingen alle zeventien deelnemers hun certificaat. Vanaf nu mogen de enthousiaste arbiters wedstrijden van de jongste jeugd fluiten. Gezien het
succes krijgt het project volgend jaar zeker een vervolg.