ORANJE LEEUWINNEN EUROPEES KAMPIOEN!

6 augustus 2017
de Webmaster

LEES HIER alles over EURO 2017 voor Vrouwen in eigen land!

De Nederlandse voetbalsters zijn voor het eerst Europees kampioen geworden. In Enschede won Oranje de finale van het EK in eigen land met 4-2 van Denemarken. LEES HIER alles over de finale, de huldiging en het feest!

Oranje Leeuwinnen halen finale EK!

De Nederlandse voetbalsters hebben geschiedenis geschreven door zich te plaatsen voor de finale van het EK in eigen land. In een uitverkocht stadion in Enschede was Nederland in de halve finales met 3-0 te sterk voor Engeland. LEES HIER alles over deze wedstrijd.

Oranje in halve finale na zege op Zweden!

Nederland heeft de halve finales van het EK bereikt. Op De Vijverberg in Doetinchem won Oranje de kwartfinale tegen Zweden met 2-0 door doelpunten van Lieke Martens en Vivianne Miedema. LEES HIER alles over de kwarfinale van de Oranje Leeuwinnen.

3e wedstrijd winnen de Oranje Leeuwinnen met 2 – 1 van België, op naar de kwartfinale

Nederland heeft zich door een 2-1 overwinning op België geplaatst voor de kwartfinales van het EK voetbal. Sherida Spitse en Lieke Martens tekenden voor de Nederlandse goals in Tilburg. LEES HIER alles over de 3e wedstrijd van de Oranje Leeuwinnen.

2e wedstrijd een benauwde 1 – 0 winst van de Oranje Leeuwinnen op Denemarken

Het Nederlands elftal heeft de 2e wedstrijd op het EK voetbal in eigen land ook weten te winnen. Door een benutte penalty (Spitse) kwam de ploeg op een 1 – 0 voorsprong. De 2e helft was het wel billen knijpen, maar de Oranje Leeuwinnen wisten de 3 punten binnen te halen. LEES HIER alles over de 2e wedstrijd van de Oranjeleeuwinnen.

1e wedstrijd Oranje Leeuwinnen levert 1 – 0 winst op tegen Noorwegen

Het Nederlands elftal is het EK voetbal in eigen land uitstekend begonnen op zondag tegen Noorwegen. Oranje trakteert een enthousiaste Galgenwaard op een prima zege. LEES HIER alles over de 1e wedstrijd van de Oranjeleeuwinnen.

Euro 2017 voor Vrouwen staat op punt van beginnen

Het kan je bijna niet ontgaan zijn dat de Oranjevrouwen vanavond, zondag 16 juli, om 18.00 uur beginnen aan hun EK-droom: goud in eigen land. Een gemakkelijke opdracht wordt het zeker niet voor bondscoach Sarina Wiegman en haar OranjeLeeuwinnen, te beginnen met het openingsduel. Tegenstander is dan namelijk tweevoudig Europees kampioen Noorwegen.

Nee, de balans tussen Nederland en Noorwegen slaat niet bepaald door in het voordeel van de Oranjevrouwen. 22 keer kwamen beide teams elkaar tegen voorafgaan aan het duel van vanavond en slechts vier keer trok Nederland aan het langste eind. Noorwegen deed dat drie keer zo vaak; twaalf keer.

Kansloos? Welnee
Maar is Oranje dan kansloos tegen de equipe van Martin Sjörgen? Welnee. Integendeel zelfs. Natuurlijk de Noorse vrouwen bezetten nog altijd de elfde positie op de FIFA-wereldranglijst en hebben een ploeg om rekening mee te houden. Dat blijkt alleen al uit de manier waarop ze het EK bereikten. Zeven keer wonnen de Noren, slechts één duel leverde niet de volle buit op. Imponerend ook is het aantal tegentreffers dat de opponent van Oranje in aanloop naar het EK moest incasseren; slechts twee in acht duels. Pakken we de balans van de laatste drie onderlinge ontmoetingen tussen de OranjeLeeuwinnen en Noorwegen er echter bij, dan verschijnt er een heel ander beeld. De verliezend finalist van het EK in 2013 – Duitsland was destijds in de eindstrijd te sterk – moest namelijk in de laatste drie duels twee keer een nederlaag slikken. In 2014 én 2015 was Oranje te sterk.

Fijne statistieken
Oké, in 2016 namen de Noren – EK-winnaar in 1987 en 1993 – dan weer revanche, met een duidelijke 4-1 overwinning tijdens het OKT in Nederland, maar toch. In de eerste negentien duels wonnen de Oranjevrouwen dus slechts twee keer, in de drie ontmoetingen die volgden lukte dat net zo vaak. Het is een statistiek waar de ploeg van Wiegman zich aan vast kan houden. En ook het feit dat een gastland sinds de invoering van groepsfase in 1997 nooit het openingsduel verloor, is een mooi steuntje in de rug. Zonder de Noren te onderschatten natuurlijk. Want dat blijft een gevaarlijke outsider voor de titel. Maar geldt dat niet net zo goed voor onze Leeuwinnen?

Goed opletten
Een speelster om zeker rekening mee te houden is Ada Hegerberg. De aanvalster van Olympique Lyon is een echt handenbindertje en ondanks haar jeugdige leeftijd – ze werd afgelopen week 22 jaar – nu al een van de beste speelsters van de wereld. Aan de Oranje-defensie de schone taak om de aanvalsdrift van Hegerberg aan banden te leggen. En tegelijkertijd moet Oranje een goed aanvalsplan bedenken om de ijzeren Noorse defensie uiteen te rijten. Ga er maar aan staan. Een lastige opdracht dus, maar zeker geen onmogelijke. Want als er iemand is die die Noorse muur uit elkaar moet kunnen spelen dan is dat wel de Oranje-aanval met de in topvorm verkerende Lieke Martens, de pijlsnelle Shanice van der Sanden en de altijd scherpe goalgetter Vivianne Miedema. Best kans dus dat de Noorse goalie vaker moet vissen in het eerste EK-duel dan in alle kwalificatieduels bij elkaar… Zondagavond weten we meer.