Reanimatie- en AED cursus zorgt voor veilig FIT Boys

5 juni 2018
de Webmaster

Veilig is het woord dat op dit moment veel terugkomt bij FIT Boys. De club probeert als gevolg van de AVG (Algemene Verordening Gegevensverwerking) ‘veilig’ om te gaan met een ieders persoonlijke gegevens. Ook streeft het door de actie ‘Samen zijn we sterker!” en de daarbij behorende enquete naar een veiliger (sport)klimaat voor alle spelers (ook bezoekers) en vrijwilligers. En ook niet onbelangrijk, als er dan iets gebeurd op ons sportpark met één van de spelers/bezoekers/vrijwilligers, dat een aantal dienstdoende bestuursleden/leiders/trainers weet wat ze moeten doen.

In dat kader heeft Ria de Vries enkele weken de handschoen opgepakt en organiseerde zij op donderdagavond 31 mei en dinsdag 5 juni voor het eerst weer dit seizoen een Reanimatie en AED cursus. Totaal deden er 22 9 cursisten mee die aandachtig luisterden naar Ria’s verhaal en uitleg. Maar het was niet alleen theorie. De cursisten moesten ook echt aan het werk met behulp van oefenpoppen en oefen-AED’s.

Eerst werd het reanimeren en beademen geoefend om even feeling te krijgen en weten hoe het werkt. Daarna ging iedereen 4 minuten lang reanimeren en beademen, waarna de 2e in de groep het na 4 minuten overnam. Reanimeren is best vermoeiend want in 4 minuten tijd, maak je wel 8 series van 30 keer reanimeren en 2 keer beademen. Ook het reanimeren en beademen van een baby werd kort uitgelegd. Na een drinkpauze gaf Ria de uitleg over de AED. Waar hangt deze in het kantinecomplex (onder de trap in de hal) en hoe werkt het. En daarna gingen de cursisten weer aan de slag. De AED werd geoefend op de oefenpoppen en dat ging na wat proberen best goed. Zo kwam er een einde aan twee zeer nuttige en leerzame avonden, mede dank zij Ria de Vries. Bedankt. De meesten sloten de avond af met de opmerking: “Laten we hopen dat we het nooit nodig hebben….” Alle deelnemers slaagden overigens cumlaude.

Op de achtergrond is een commissie, die onder de verantwoordelijkheid valt van bestuurslid Sander Stegehuis, druk doende om een protocol op te stellen. Wie doet wat wanneer bij een noodsituatie. Brandweerman Ivan Oosting en Ambulancemedewerker Harmannus Stel zijn zeer deskundig en weten precies wat er nodig is voor een voetbalclub als FIT Boys. We gaan zeker binnenkort horen van Ivan en Harmannus. We zijn benieuwd!