Second opinion onderlaag velden Noord-West

10 oktober 2016
de Webmaster

(Bron: Dagblad van het Noorden)

Het onderzoek van Kybys naar de onderlaag van de voetbalvelden van Sportpark Noord-West in Beilen krijgt een second opinion van een ander onderzoeksbureau.

Onderlaag
Uit het eerste onderzoek kwam een aantal manieren om het probleem van de wateroverlast bij natuurgrasvelden te lossen naar voren. Met die conclusies was het bestuur van de Stichting Sportpark Noord-West het niet eens. “Wij vermoeden op basis van onze ervaring dat het anders zit”, zegt Lambert Hoving. Het gaat om de onderlaag van de velden en of die wel of niet vervangen moeten worden.

De gemeente laat een ander, onafhankelijk bureau naar het eerdere onderzoek van Kybys kijken. “Als we het dan toch aan gaan pakken, dan moet iedereen er een goed gevoel bij hebben”, zegt woordvoerder Miriam Fokkema van de gemeente Midden-Drenthe. “Het gaat dan niet om wel of geen kunstgras, het probleem van de bodem moet sowieso verholpen worden.”

Wateroverlast
Het is een nieuw hoofdstuk in de slepende zaak. De voetbalclubs vv Beilen en cvv Fit Boys willen kunstgrasvelden, omdat de natuurvelden snel onbespeelbaar zijn als het regent. “Bij 15 tot 20 milimeter regen op vrijdag hebben we op zaterdag een probleem”, zegt Hoving. Hij vreest dat het richting de herfstvakantie weer mis is. Vorig seizoen zijn talloze wedstrijden afgelast.

De gemeente wil niet de hele renovatie betalen, omdat de verenigingen op het park zelfbeherend zijn. Aan de andere kant zijn er bij de aanleg door de gemeente 23 jaar geleden waarschijnlijk verkeerde keuzes gemaakt, waardoor er nu wateroverlast is.

Kankerverwekkende bolletjes
Afgelopen weken was in het nieuws dat de rubberen bolletjes op kunstgrasvelden kankerverwekkend kunnen zijn. Voorzitter vv Beilen Erjen Derks wil nog steeds kunstgrasvelden, maar kijkt naar alternatieven wat de bolletjes betreft. “In het midden van het land hebben ze met een stofzuiger alle bolletjes eruit gezogen en kurk neergelegd. Kurk is een optie, maar dat is nu nog niet aan de orde.”

Hoving zegt dat velden met kurk duurder uitvallen: “Synthetische bolletjes zijn ook een optie. Zover is het nog niet, voorlopig wachten we af wat de KNVB over kunstgras zegt. Als blijkt dat het schadelijk is, kan samen met de gemeente een andere keuze worden gemaakt.”

In december wordt het onderwerp in de gemeenteraad besproken.

Terugblik
Een terugblik op de berichten die op de FIT Boys-website sinds 2010 zijn verschenen over dit onderwerp:

Een lange geschiedenis. Een kwestie van volhouden en de langste adem…..