10 mei Waterproblematiek Sportpark in Gemeenteraad

9 mei 2016
de Webmaster

Dinsdagavond zal in de vergadering van de Commissie Zorg en Welzijn van de Gemeente Midden-Drenthe (aanvang 19:30 uur) de Waterproblematiek op Sportpark Noord-West opiniƫrend besproken worden.

Wat houdt opiniƫrend in?
In eerste instantie wil het college het gevoel van de raad peilen in de commissie Zorg en Welzijn over de standpunten zoals deze er nu liggen vanuit de gemeente en de beide verenigingen (Stichting). Pas daarna zal het college met een definitief voorstel naar de raad komen. Er wordt dus dinsdagavond niks beslist, maar er wordt alleen een mening gepeild bij de raad.

Op de website van de gemeente Midden-Drenthe zijn de vergaderstukken te vinden. Voor wie dit interessant vindt, kan ze daar vinden en lezen.

Na dinsdag is er dus nog geen nieuws en dienen de beide verenigingen weer af te wachten.

Dat het hot item is bewijst het feit dat ook Dagblad van het Noorden er aandacht aan besteed: Het item op de website.

Bericht 4 mei 2016: Sportvelden renoveren of kunstgras op Noord-West?
(Bron: website RTV Drenthe)

Moet er kunstgras komen op sportpark Noord-West in Beilen of niet? Die vraag staat centraal in de zoektocht naar een oplossing voor het waterprobleem op het sportpark. Op Noord-West spelen voetbalverenigingen FIT Boys en vv Beilen.

Slecht bespeelbaar
Door de nattigheid werden veel wedstrijden in het amateurvoetbal in Beilen afgelast. Een onderzoeksbureau heeft de bodem van het Beiler sportpark onderzocht. Daaruit blijkt dat de slechte waterafvoer van de velden wordt veroorzaakt door de leembodem en een slecht functionerend drainagesysteem. Ook blijkt uit het onderzoek dat de acht velden, waarvan vijf wedstrijdvelden en drie trainingsvelden, binnen nu en vier jaar gerenoveerd moeten worden. Twee van die acht velden zijn zo slecht bespeelbaar, dat daar op korte termijn wat aan gedaan moet worden.

Renovatie van de velden
De gemeente Midden-Drenthe heeft een scenario uitgewerkt waarin alle acht grasvelden gerenoveerd worden en er twee extra kleedkamers op het sportpark bijkomen. Dit kost in totaal 660.000 euro. Van de twee verenigingen wordt er dan een bijdrage van 176.000 euro verwacht. Dat betekent dat de gemeente dan een bedrag van ruim vier ton zal bijdragen.

‘Je kan er tegenwoordig bijna niet meer omheen’
Het park heeft twee zogeheten wetra-velden. Dit zijn grasvelden met een kunstmatige bodem en daar kan langer op gespeeld worden dan op een gewoon grasveld. De beide voetbalverenigingen zien dan ook liever dat er drie kunstgrasvelden op het sportpark komen en dat er drie grasvelden gerenoveerd worden. “Dan zijn we rond”, zegt voorzitter van het sportpark, Lambert Hoving. “Dan kunnen we twee velden gebruiken voor het trainen en het andere veld voor oefenwedstrijden en partijtjes. Als we de acht velden gaan renoveren met deze bodem, dan hebben we hetzelfde probleem over tien of vijftien jaar weer. Je kan tegenwoordig bijna niet meer om kunstgras heen.”

Ruim 1,6 miljoen
Stel dat de gemeente besluit om drie kunstgrasvelden aan te leggen en twee grasvelden te renoveren, kost dat ruim 1,6 miljoen. Hierin is rekening gehouden met de eigen bijdrage van 176.000 euro van de verenigingen. Een extra bijdrage van de verenigingen voor het kunstgras zit niet bij dit bedrag in.

Voorstel
De gemeenteraad van Midden-Drenthe praat dinsdagavond tijdens de commissievergadering over de mogelijke oplossingen. Daarna zal het college met een definitief voorstel aan de gemeenteraad komen.