Throwback Thursday part 4 – Fokko Polman

11 juli 2019
de Webmaster

Ook deze zomerstop, net als vorig jaar de serie ‘FIT Boys – The Great History’ in 17 delen, blikken we terug op de rijke historie van FIT Boys. En dat die historie rijk is, hebben we vorig seizoen al kunnen lezen. Kampioenschappen, feestjes, maar ook memorabele momenten en FIT Boys is heel vaak zeer vernieuwend bezig geweest. Een historie waar FIT Boys meer dan trots op is.

En ook deze keer weer een bijzondere Throwback Thursday. Deels over het verleden, maar ook wel over het heden. Het viel meerdere mensen de laatste maanden op. Fokko Polman, één van onze ereleden, kwam niet meer kijken bij de wedstrijden van het 1e en andere teams. Even vooraf aan de wedstrijd koffiedrinken in de bestuurskamer en langs de lijn even de verrichtingen van de mannen van het 1e en van andere teams gadeslaan. We misten hem. Via zoon Wieb begreep ik dat hij wat lichamelijke klachten heeft en daarom niet goed ter been is. Maar hij is verstandelijk nog prima en vind het vast leuk als je langs gaat. En dus heb ik de daad maar direct bij het woord gevoegd en heb maandag 1 juli Fokko Polman bezocht.

Fokko Polman is nog still going strong
Nadat ik aangebeld had duurt het even voordat de deur opengaat, maar al snel wordt mij duidelijk waar dat aan ligt. Hij laat mij binnen en we nemen plaats in de voorkamer. Op de vraag hoe het met hem gaat, antwoord hij: “Wel goed, maar er zijn wel wat ongemakken.” Fokko had plasproblemen en een groeiende prostaat drukte tegen de urineleider aan en dat veroorzaakte problemen. Inmiddels heeft hij een stoma en zijn de problemen verholpen. Wel heeft Fokko last van dikke benen en draagt daarom steunkousen. Dit maakt dat hij niet meer de deur uitkomt. want lang lopen en staan lukt niet. Hij komt alleen nog in zijn achtertuin buiten om de tuin bij te houden en hij puzzelt veel en doet ook thuis toch nog veel voor FIT Boys.

Ik vertel Fokko dat ik van hem bij een bezoek in 2010 een envelop heb gekregen met zijn verhaal van de oorlog in Indië. Daar heb ik na het gelezen te hebben niks mee gedaan. Ik vraag hem of hij het goed vind dat ik iets over Fokko vertel op de website, over hoe het met zijn gezondheid is en dat ik dit stuk daar wel bij kan plaatsen voor wie het wil lezen. Dat vindt hij prima. Ook praten we over andere leden op leeftijd en hij informeert nog hoe het met Jans Paping is. Ik vertel hem dat ik Jans zaterdag 22 juni nog op het sportpark heb gezien om te kijken bij zijn kleinzoon Jesse. We praten ook over het jubileumboek dat Fokko gemaakt heeft en ik vertel dat ik dit boek nog vaak inkijk om iets te weten te komen over een (oud-)lid of gebeurtenis. Fokko vraagt mij of ik voor hem even de trap op wil naar boven om iets op te halen. Wat blijkt, Fokko heeft vanaf 2002 tot nu in leitzmapjes per seizoen alle krantenknipsels en stukken uit het clubblad over alle teams van FIT Boys verzameld. 17 mapjes maar liefst met heel veel historie. Prachtig! Ik complimenteer hem met dit ‘monikken’werk en Fokko geeft aan dat hij deze mappen aan FIT Boys wil schenken. Fantastisch, dat is heel mooi. Daar kan FIT Boys vast wat mee, ook voor toekomstige jubileaboeken bijvoorbeeld.

Nadat ik Fokko heel veel sterkte heb gewenst en heb aangegeven hem hopelijk snel weer op het sportpark te zien, verlaat ik zijn huis met 17 volle mappen met FIT Boys-historie. Daar ben ik de komende avonden nog wel even zoet mee en ik heb Fokko beloofd dat ik zorg dat deze mappen bij FIT Boys komen. Beterschap en sterkte Fokko. Tot snel!

Oorlogsverleden van Fokko Polman
Voordat Fokko Polman bij FIT Boys als trainer/speler aan het werk ging, heeft hij onder andere gevochten in voormalig Nederlands Indië. In DIT DOCUMENT kun je het verhaal van Fokko lezen. Best interessant en zoals Fokko zelf zegt: “Opdat we niet vergeten….”.