Van het Scheidsrechtersfront (254)

21 januari 2019
de Webmaster

Het carbid heeft voor een jaar weer z’n kruid verschoten, de Dikke Boom zag dat het goed was en heeft met genoegen alle bekenden het oude jaar uitgezwaaid (wie heeft daar immers niet langs gelopen, gefietst of gereden?) Een mooie traditie. Een mooi 2019 gewenst!

Tijdens het “(sport) overdracht tegen betaling van een beroepsspeler aan een andere club” raam vliegen de miljoenen weer over teletekst. Blijf het bijzonder vinden dat tijdens een lopende competitie de selectie kan worden veranderd. Ook in 2019 zullen we daar maar aan moeten wennen.

Het Nederlandse betaalde voetbal is uit de winterslaap en zo ook de commentatoren. Volgens mij hebben deze “voetbalkenners” tijdens hun winterslaap maar over een ding gedroomd: de VAR! Zondagavond zag ik een mooie reportage over Frans Derks, in de vorige eeuw was dat de flamboyante scheids met het strakke broekje. Ook daar kwam de VAR even voorbij, voor hem is de VAR totaal overbodig. Hij kwam met de opmerking: “Een voetballer die miljoenen verdiend mag voor open doel missen, dat hoort erbij. Mag er dan ook bij horen dat een scheidsrechter fouten mag maken”. Deze opmerking werd getoond aan de deskundigen bij Studio voetbal, er werd gewoon over heen gepraat en de (VAR)scheidsrechters werden weer onder het wekelijkse vergrootglas gelegd. Ik heb nog wel een tip voor de heren en dames journalisten: kijk alle wedstrijden van de afgelopen 10 seizoenen terug, laat de VAR er overheen gaan en maak de nieuwe ranglijsten op. Zal je zien dat de VAR een eerlijker (maar wel andere) ranglijst laat zien. Dan zijn er zeker elftallen onterecht kampioen geworden of onterecht gedegradeerd. Iets voor een nieuw praatprogramma?

Als rasechte Drent toch wel trots op de mannen van Emmen, een gevalletje David en Goliath, al leverde het in dit geval geen winnaar op. Mooi om te zien hoe een keeper van ruim 2 meter paniek kan zaaien in het strafschopgebied van de tegenstander. En dan denken de Godenzonen uit Amsterdam daarvan te profiteren….maar bleef ternauwernood het lot van Bonifatius bespaard. Toch mooi dat geld niet alles bepaald!

Voor de beide vlaggenschepen op Noord/West is de winterstop ten einde net nu de winter is ingevallen. Leverde dit vorig jaar nog afgelastingen op nu is er geen ontkomen meer aan. Voor de Groen Gelen leverde dit een enorm belangrijke 2-1 overwinning op en de Geel Zwarten een jammerlijke 0-2.

Tijdens de winterstop zijn de Beiler arbiters (ook “niet” scheidsrechters) in diverse zalen actief geweest, hartelijk dank daarvoor. De komende weken zullen deze zaalcompetities ten einde lopen en zullen ook de lagere elftallen weer de wei in moeten. Het kunstgras kan het nog wel eens druk krijgen.

Albert Gerding
06-41104773