Van het Scheidsrechtersfront (260)

11 maart 2019
de Webmaster

Allereerst de scheidsrechters voor zaterdag 16 maart:
VR1: André van Dijken
FB 4: nog niet bekend
JO17-1: Douwe Visser
JO15-1: Albert Gerding
JO15-2: Albert Zuring
JO13-1: nog niet bekend
JO11-1: Marten Paping
JO8-1: leider

Afgelopen weekend was het eigenlijk geen weer om te voetballen, zaterdag was de wind spelbreker en zondag de regen en de sneeuw. Ik denk dat menig consul van een zondagvereniging zich nu nog wel even achter de oren krabt (gezien de weinige afgelastingen afgelopen zondag), maar goed gedane zaken nemen geen keer.
Gedane zaken van een scheidsrechter kunnen een keer nemen zolang het spel nog niet is hervat. Dus in die tijd kan een scheidsrechter op zijn of haar beslissing terugkomen. Dat geldt natuurlijk ook voor beslissingen die de (in samenspraak met) VAR heeft genomen. Deze kan echter pas in de lucht komen als het spel stil ligt en dat kan is sommige gevallen wel een poosje duren met alle gevolgen van dien.

Iets wat ook nog bestaat is de indirecte vrije trap. De scheids staat met de arm omhoog als de vrije trap genomen wordt, wanneer is er sprake van een indirecte vrije trap:

  • als een doelverdediger binnen zijn eigen strafschopgebied de bal langer dan zes seconden in zijn handen houdt voordat hij deze weer in het spel brengt (op tv hebben ze dan wel vaak een langzaam lopend horloge….?)
  • de doelverdediger de bal met de handen aanraakt, nadat deze hem doelbewust door een medespeler met de voeten is toegespeeld.
  • als naar oordeel van de scheids een speler op een gevaarlijke wijze speelt: te hoog trappen (niet raak) of te laag koppen.
  • als een speler voorkomt dat de doelman de bal uit zijn handen in het spel kan brengen.
  • bij obstructie, het opzettelijk de tegenstander met je lichaam “opvangen”.
  • na strafbaar buitenspel
  • na commentaar op de leiding
  • als naar oordeel van de scheidsrechter een deelnemer van de wedstrijd beledigd wordt.

Indirecte vrije trap op het plaats delict. Er kan alleen een doelpunt worden gemaakt als de bal, nadat de indirecte vrije schop is genomen, wordt geraakt door een andere speler (beide teams) voordat de bal in het doel gaat. Als een indirecte vrije schop rechtstreeks in het doel van de tegenpartij wordt getrapt, wordt een doelschop toegekend. En in het theoretische geval: als een indirecte vrije schop rechtstreeks in het eigen doel wordt getrapt, wordt een hoekschop toegekend aan de tegenpartij.

Voor komende zaterdag ben ik nog op zoek naar een scheidsrechter/ster voor de volgende wedstrijden:
FIT Boys JO13-1 om 12.45 uur
FIT Boys 4 om 14.30 uur

Albert Gerding
06-41104773