Van het Scheidsrechtersfront (262)

25 maart 2019
de Webmaster

Allereerst de scheidsrechters voor zaterdag 30 maart:
FB 4: Jan Eising
JO15-2: Joost van het Reve
JO13-2: Albert Zuring
JO9-1: leider

Afgelopen vrijdag even een bezoekje gebracht aan scheidsrechter Jan Postema in het ziekenhuis. Jan gaat nog een lange vervelende periode (een maand of drie) tegemoet naar herstel. Hij verhuisd vandaag (maandag) naar een revalidatiecentrum in Assen om aan te sterken. Jan, sterkte gewenst de komende tijd!

Afgelopen week zijn we als gezamenlijke scheidsrechterscommissie weer even bij elkaar geweest. We zijn voornemens om eind oktober, begin november te starten met een KNVB cursus verenigingsscheidsrechter. De spoeling wordt dun: beide verenigingen hebben moeite de wedstrijden te bezetten. We zullen verenigingen uit de buurt benaderen of zij ook kandidaten hebben. De cursus kan van start gaan als er ongeveer 15 deelnemers zijn. De minimale leeftijd is 14 jaar en de tijdsinvestering is 4 keer 3 uur in de avonduren, hierin komen theorie en praktijk aan de orde. Het zou mooi zijn als we deze cursus in Beilen zouden kunnen aanbieden. Nu is ons wel bekend dat een oproep zoals deze niet direct reacties oplevert. We zullen daarom ook “de boer op gaan” en leden persoonlijk benaderen de komende weken. Een Drents spreekwoord zegt: “Ie moet niet jankn veurdaj klapn kriegt”: met andere woorden: probeer het eens en wie weet……

Jorien Heegen maakt namens de vv Beilen sinds kort ook deel uit van de commissie, hij verzorgd de planning van scheidsrechters voor de zaterdag bij de vv Beilen.

De tijd van papieren wedstrijdformulieren, het invullen van de wedstrijdgegevens op de computer ligt al weer enige tijd achter ons, de KNVB app is de vervanger. Gevolg is wel dat het allemaal zeer onpersoonlijk is geworden. Contacten tussen de verenigen en scheidsrechter zijn minimaal geworden. De functie van “bestuurslid van dienst” is een saaie geworden, vooral ’s morgens. Wellicht wordt het tijd om de functie anders in te vullen. Je kunt dan denken in de trend van gastdame of gastheer van dienst. De tegenstanders (leiders) actief tegemoet treden en uitnodigen voor een kopje koffie (ook na afloop van de wedstrijd) en wegwijs maken op Noord-West. Vanzelfsprekend geldt dit ook voor de (verenigings)scheidsrechters. Je zou er zelfs over na kunnen denken dit afwisselend met de buren te organiseren. Er zal toch iemand aanwezig moeten bij calamiteiten. Je kunt er dan maar beter een zinvolle invulling aan geven lijkt me.

Albert Gerding
06-41104773