Van het Scheidsrechtersfront (277)

30 september 2019
de Webmaster

Allereerst de scheidsrechters voor zaterdag 5 oktober:
FB 4: Jan Eising
JO17-1: Johan Schutten
JO15-1: Joost van het Reve
JO13-2: Hein Hepping
JO12-1: Maarten Paping
JO10-1: Albert Zuring
JO9-1: Paul Nap
JO8-1: leider

Afgelopen zaterdag was een zaterdag die je liever niet mee wil maken. In een fractie van een seconde staat het leven van een gezin compleet op de kop. Een echt FIT Boys gezin met drie actieve voetballers in diverse elftallen. Leven tussen hoop en vrees…. Eigenlijk valt er dan niets meer te zeggen dan alleen maar de familie kracht en sterkte te wensen.

De meest besproken scheidsrechterlijke actie dit weekend was wel de tweede gele kaart voor de FC Groningen speler in de Arena. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat de scheids van dienst even vergeten was dat betreffende al “in het bezit” was van een gele kaart. Een andere reden voor deze belachelijke rode kaart kan ik niet verzinnen. En als het dan al zo erg was had dan minimaal 10 minuten erbij getrokken. Nu waren het er vijf; drie voor zes wissels in de tweede helft en 2 voor de discussie rondom die gele kaart. Dus voor het tijdrekken is niks toegevoegd. Vreemd.

Om maar even een Drents woord te gebruiken: een “tekkel” is een manier om de bal in bezit trachten te krijgen. Dit mag vanzelfsprekend en zoals ik het zie, en daar ga je al: het is ter interpretatie van de scheidsrechter of dit op een correcte manier gebeurt. Is dit niet het geval dan kan de scheids van dienst een gele dan wel rode kaart tonen. Maar wanneer is het op de correcte manier? De bal moet in ieder geval gespeelt/geraakt worden voordat de speler geraakt wordt. Dus de opmerking “maar ik speelde de bal” gaat niet altijd op. Met een gestrekt been (twee al helemaal) is uit den boze, en met de noppen naar voren is al helemaal af te raden wil je de wedstrijd tot het einde meespelen. En verder zijn nog talloze meerdere varianten te bedenken van een “tekkel” en het is dus aan de interpretatie van de scheids om het te beoordelen. Tja en dan krijg je dus van die mooie discussies op de velden en in den lande over snelheid, contactmomenten, intensiteit en weet ik al niet wat van belang kan zijn. Als amateur (verenigings)scheidsrechter zal je het met je eigen waarneming moeten doen. Vaak gevolgd door opmerkingen van hele beste stuurlui.

Vanaf dit weekend tot en met volgend weekend is het weer de “week van de scheidsrechter”. Een door NOC/NSF initiatief om een week van het jaar extra aandacht te schenken aan alle scheidsrechters in de diverse sporten. Bij deze een oproep aan alle bespelers van Noord/West om iets extra aandacht te schenken aan de arbiter van dienst. Vanzelfsprekend mag dat natuurlijk ook bij de uitwedstrijden. Je hebt dus twee weekenden de tijd om je waardering naar de scheids te uiten.

Tot slot: de bijeenkomst van a.s. vrijdag voor alle scheidsrechters en leiders/trainers gaat NIET door!! Een nieuwe datum zal binnenkort bekend gemaakt worden.

Albert Gerding
06-41104773