Van het scheidsrechtersfront 293

20 september 2020
de Webmaster

WEL OF GEEN SCHEIDSRECHTER BIJ WEDSTRIJDEN?

De veredelde oefenwedstrijden in de vorm van bekerwedstrijden zitten er op, de competitie kan beginnen! De bal rolt dus weer. Zij het met allerlei corona voorwaarden. Het is goed dat de bal weer rolt op het prachtige Noord/West!
We hebben als gezamenlijke scheidsrechterscommissie op gepaste afstand de koppen maar weer es bij elkaar gestoken om te kijken hoe we het seizoen 2020-2021 kunnen invullen met scheidsrechters. Het zal geen verrassing zijn dat het weer passen en meten wordt. De kans dat er geen clubscheidsrechter “voorradig” is wordt steeds reëler.
Oproepen, zeg maar gerust smeekbedes, om scheidsrechter te worden leveren bijna geen reacties op. Gelukkig is er momenteel een groep mensen die wel de verantwoordelijkheid voelt en wekelijks ervoor zorg draagt dat jong en oud kan voetballen. Maar…deze groep is onderhevig aan vergrijzing en is in aantal te klein! Is het niet van de gekke dat enkele ruime 70 plussers elk weekend in de baan (en soms wel 2 keer)moeten!!

Ook de KNVB heeft eenzelfde probleem met als gevolg dat er steeds minder KNVB scheidrechters worden aangesteld en legt dan de fluit bij de verenigingen.
We zullen vanzelfsprekend zoveel mogelijk wedstrijden proberen te voorzien van een scheids, maar wees er als leider op voorbereid dat je zelf iets moet regelen of zelf aan de bak moet. We zien het ook graag anders maar we bereiken het punt dat we niet verder willen trekken aan dat dode paard!
De beide verenigingen hebben in competitie: senioren 5 (za) en senioren 7 (zo), junioren groot veld: 13, pupillen half veld: 6 en pupillen klein veld: 10. Gemiddeld komt het er op neer dat we elk weekend zo ongeveer 15 scheidsrechters nodig zijn om de wedstrijden door te kunnen laten gaan.
Beide verenigingen hebben in totaal de beschikking over een 15 tal “groot veld” scheidsrechters, waarvan een aantal als “nood aan de man” scheids te boek staan. Deze “nood aan de man” scheidsrechters hebben veelal ook al een andere vrijwilligerstaak binnen een van de verenigingen. Daarbij hebben de “vaste” scheidsen ook wel eens een snipper weekend!!
Dit alles in ogenschouw nemend is het ook van groot belang dat wedstrijdwijzigingen (ander tijdstip, uitstel of oefenwedstrijd) zo snel mogelijk worden doorgegeven aan een van de beide coördinatoren!

Nogmaals, we doen ons best om elke week weer de wedstrijden van een scheids te voorzien, maar houd er rekening mee dat er achter de wedstrijd ook wel een het woord ‘leider’ kan staan!!!
Namen de scheidsrechterscommissie:
Bert Lamberts 06-11306280
Albert Gerding 06-41104773