FIT Boys dames- en meisjesvoetbal

28 augustus 2017
de Webmaster

In de zomerstop wordt er op de FIT Boys-website regelmatig een leeftijdscategorie/discipline uitgelicht en dat zijn er bij FIT Boys nog al wat: Pupillen (3 – 12 jaar), Junioren (13 – 18 jaar), Senioren (vrouwen en mannen), 7×7 (vrouwen en mannen) en zaal (mannen). Deze keer de dames- en meisjes.

Dames- en meisjesvoetbal, al jaren een begrip bij cvv FIT Boys en vv Beilen.

Dames en meisjesvoetbal hoort er al vele jaren volwaardig bij en de meiden zijn niet meer weg te denken op de voetbalvelden van Sportpark Noord-West in Beilen.

ST Beilen/FIT Boys (12 jaar en ouder)
Vanaf 12 jaar bestaat de mogelijkheid om in meisjes- en damesteams te spelen en hierbij heeft FIT Boys de handen in één geslagen met vv Beilen. Er zijn twee meisjesteams, de ST Beilen/FIT Boys MO15 en MO17. Na de junioren maken de meisjes de overstap naar de senioren. ST Beilen/FIT Boys heeft 2 dames elftallen en 1 dames 7×7 team die op vrijdagavond speelt. Na de eerste twee jaar samenwerken in het seizoen 2015-2016 en 2016-2017, gaat deze samenwerking nog 2 jaar door en hebben de teams afgelopen seizoen mooie eigen tenues en shirtsponsors gekregen. De samenwerking is succesvol omdat de beide verenigingen elkaar versterken en elk meisje en dame op haar eigen niveau kan trainen en spelen en er doorstroom is vanuit de pupillen naar de junioren en senioren. Dit komt de continuïteit van de teams ten goede en zo zijn er minder afhakers, omdat één van de hoofdredenen om te stoppen bij de meisjes is “Niet op eigen niveau kunnen trainen/spelen” (te laag of te hoog).

Dames en meisjes staan midden in de vereniging
Dames- en meisjesvoetbal neemt een belangrijke plaats in binnen FIT Boys. De dames en meisjes zijn binnen FIT Boys niet meer weg te denken en nemen ook diverse plaatsen in binnen de club van vrijwilligers (trainers, leiders, Technische Commissieleden, kantinepersoneel, Activiteitencommissie). Niet zo gek want wereldwijd voetballen er 29 miljoen meiden en vrouwen. Voetbal is daarmee internationaal veruit de grootste sport voor vrouwen. Ook in Nederland heeft het meiden- en vrouwenvoetbal zich in de laatste jaren stormachtig ontwikkeld. Ruim 140.000 meiden en vrouwen staan er bij de KNVB geregistreerd. Bij de pupillen bedraagt de jaarlijkse groei zo’n 6,7 procent. Meer dan 2.000 verenigingen hebben één of meer meiden- of vrouwenteams, die in competitieverband spelen. En dat is bij FIT Boys en Beilen niet anders.

Meisjes (4 – 12 jaar) spelen met de jongens mee
Bij de JO7 t/m de JO13 (4 – 12 jaar) spelen de meisjes met de jongens mee. Dit doet FIT Boys heel bewust (beleid) omdat meisjes door mee te voetballen met de jongens fysiek, tactisch en technisch beter worden. En dat levert ze in de junioren en senioren voordeel op. En dat beleid heeft de afgelopen jaren ook al zijn vruchten afgeworpen. 2 meisjes werden door de KNVB Noord uitgenodigd om met de selecties van de MO13 en MO15 mee te trainen. Bij die KNVB-teams spelen vooral meisjes die zeker tot hun 12de met de jongens hebben meegespeeld en soms zelfs nog meespelen bij de jongens (tot hun 15e). En het Nederlands Damesteam bestaat ook louter en alleen uit dames die na hun 12e nog met jongens hebben gevoetbald. En kijk wat ze dat op het laatste EK in eigen land heeft opgeleverd. Dat gebeurd bij FIT Boys ook. Sommige meisjes kiezen er bewust voor om ook in de junioren (12 – 18 jaar) bij de jongens te blijven meespelen, omdat ze dat fysiek, tactisch en technisch ook aankunnen. Goed voorbeeld is de helaas twee seizoenen geleden gestopte spits van Vrouwen 1 Melany de Vries die tot en met de B-junioren (16 jaar) bij de jongens meespeelde en eenvoudig mee kon komen en ook dit seizoen zullen Danitsja van der Werf en Dineke van Faassen mee blijven trainen en spelen bij de JO15.

Historie
Het damesvoetbal heeft bij FIT Boys al een rijke historie. In het seizoen 1982-1983 kon FIT Boys 2 damesteams inschrijven onder de naam FIT Girls 1 en 2. Op vrijdag 4 juni 1982 kwam er een damesteam van sv Beilen en FIT Boys tegen elkaar uit. Het Bestuur deed de toezegging dat als er voor 1 juli minstens 20 dames zich zouden opgeven, FIT Boys zou starten met damesvoetbal. Het werden er maar liefst 33, genoeg voor 2 teams. In het seizoen 1985-1986 werden de dames kampioen. In het seizoen 1986-1987 speelden de dames daardoor in de Hoofdklasse. In 1987-1988 pakten de dames de Drentse titel bij het dameszaalvoetbal. Maar toen kwam de klad er in en in het seizoen 1989-1990 waren er nog maar 10 dames over. Het team werd uiteindelijk een zaalteam.

Mijn dochter/Ik wil op voetbal
Neemt jouw dochter haar bal/Neem jij je bal overal mee naar toe? Vindt ze/je het vet om met de jongens mee te voetballen op het schoolplein? Staat ze/sta jij in de tuin de bal hoog te houden en allerlei trucjes te oefenen? Dan is voetballen bij FIT Boys echt iets voor haar/jou! FIT Boys kan in samenwerking met vv Beilen pupillen- (met de jongens bij FIT Boys), junioren- (met en tegen meisjes) en seniorenvoetbal aanbieden onder de naam ST Beilen/FIT Boys. Enthousiast geworden? Kon dan medio augustus/september een paar keer gratis meetrainen op maandag en woensdag. Voor aanmelden en informatie neem contact op met de ledenadministrateur: ledenadministratie@fitboys.nl.