Themabijeenkomst meisjes- en vrouwenvoetbal

24 november 2014
de Webmaster

Maandagavond heeft op sportpark Noord-West de themabijeenkomst in het kader van het Meisjes- en Vrouwenvoetbal in de gemeente Midden-Drenthe plaatsgevonden georganiseerd door de KNVB, vv Beilen en cvv FIT Boys. Uit de gemeente waren de volgende verenigingen aanwezig: vv Beilen, BSVV, cvv Fit Boys, sv Hoogersmilde, vv Smilde’94 en VKW. Wijster had zich afgemeld in verband met een cursus voor hun jeugdkader. Ab van der Velde was namens de KNVB de spreker en leidde de avond.

Het werd een goede bijeenkomst waarin het een en ander met elkaar gedeeld is. Zo werd er gesproken over de werving van meisjes en dames en gezamenlijke activiteiten zoals onder andere vriendinnendagen, clinics, schoolvoetbalteam adopteren, gebruik van social media, persoonlijke benadering, oud-speelsters terugvragen, school en voetbal en inzet buurtsportcoaches. Ook de plaats van het meisjes- en vrouwenvoetbal binnen de vereniging en de faciliteiten voor het vrouwenteam in vergelijking met de mannenteams kreeg aandacht. In welke mate worden meisjes en vrouwen uitgedaagd en willen ze ook een actieve rol in de vereniging op zich nemen? Hoeveel vrouwelijke kaderleden heeft een vereniging?

Vervolgens kwamen de samenwerkingsmogelijkheden aan bod en dat kan incidenteel zijn naar aanleiding van te kleine aantallen in een bepaalde leeftijdscategorie en kan per seizoen verschillen of een bepaald seizoen niet aan de orde zijn. Maar het kan ook structureel op basis van te kleine aantallen en/of het kunnen bieden van betere kwaliteit. En samenwerken kan in allerlei vormen en bij allerlei activiteiten, bijvoorbeeld voetbaldagen, toernooien en een gezamenlijke selectie onder de 16 en onder de 23. Dit laatste punt zal in een aparte bijeenkomst van de verenigingen aan bod komen.

De verenigingen in de gemeente Midden-Drenthe hebben de komende tijd vooral de uitdagingen in de woorden kwantiteit, meer (en vooral ook jongere) meiden, kwaliteit, positie in de vereniging, kader, samenwerken, beleid en dames en meisjes in een voorbeeldrol als scheidsrechter, trainster, coach, leidster en commissielid. De KNVB zal FIT Boys en Beilen en alle andere verenigingen binnen de gemeente blijven ondersteunen.