Alfons Pot, afscheid van een Legend….

27 mei 2023
de Webmaster

“Ik heb wel wat talent” was te horen in zijn afscheidsspeech. En dat had Alfons Pot zeker. Alfons zag het levenslicht op 14 juli 1981. Hij werd lid van de plaatselijke voetbalvereniging FIT Boys. Uiteraard. Zijn Opa had de vereniging in 1953 opgericht en ook Pa Altjo had bij het 1e van FIT Boys gespeeld. En dat hij talent had bleef niet onopgemerkt in Beilen en Drenthe. Emmen stond op de stoep bij de familie Pot en Alfons ging naar de jeugdopleiding van Emmen. Uiteindelijk keerde hij terug van dit avontuur bij FIT Boys. Hij kwam bij zijn club waar je, zo zei hij in zijn afscheidsspeech, nooit alleen bent. Hij startte in het 2e waar Pa Altjo leider was en vierde zijn eerste kampioenschap. Het seizoen daarop een treetje hoger in het 1e en daar werd hij vaste waarde en een plaag voor menig verdediging van de tegenstander. Wat een fenomenaal talent was en is Alfons. Zijn techniek, zijn inzicht, zijn trukendoos. Als hij alle registers opentrok en op intuïtie voetbalde was hij ongrijpbaar en toverde hij de mooiste acties uit zijn benen. Memorabel is zijn doelpunt tijdens de poulefase van het Protos Weering Zaaltoernooi tegen Hoogeveen in de Drenthehal (27 december 2011). Een passage uit dat verslag:

“FIT Boys nam de aftrap van de wedstrijd. Uit de aftrap ontving Alfons Pot de bal. En wat zich toen afspeelde is eigenlijk met geen pen te beschrijven. Ik zal toch een poging doen, al beschrijf ik slechts 6 seconden. Alfons ging met de bal aan de voet via de linkerkant richting Hoogeveen doel. Circus Alfons trok onderweg de volledige trukendoos open en met een hakje, een pirouetje en de bal over de tegenstander is hij bij het Hoogeveen-doel en weet ook nog te scoren. Een orkaan van geluid daalt op hem neer vanuit het FIT Boys-vak en het Hoogeveen-vak is gaan staan en uit respect voor deze wonderschone goal klappen ook zij voor Alfons. Van aftrap tot doelpunt weet Alfons binnen 6 seconden te scoren. Helaas zijn er geen beelden van, zover ik weet. Als die er wel waren, zouden deze de Wereld overgaan.”

Alfons speelde 272 wedstrijden in het 1e, totaal 7.539 minuten en scoorde 106 keer. Hij speelde 14 jaar in het 1e en hoogtepunt was het kampioenschap in de 3e klasse en promotie naar de 2e klasse onder trainer/coach Frens Waninge. Hij is een goeie voetballer, maar bovenal een goed en fijn mens. Belangstelling voor iedereen en oprecht geïnteresseerd naar het verhaal achter de persoon waar hij mee in gesprek was. Een levensgenieter, die na al die jaren in het 1e koos om te voetballen met zijn vrienden in het Driede. En nu kiest hij er voor zijn schoenen aan de wilgen te gangen en nog meer te gaan genieten van zijn gezin en zijn leven in Groningen.

Alfons werd toegesproken door teamgenoot Robin Eising, mooie woorden over een mooi mens en een mooie carrière. Daarna nam Alfons het woord, maar hij schoot vol. Een emotioneel moment, ook voor al de FIT Boys Familie-leden die hij zo roemde. “Bij FIT Boys ben je nooit alleen.” zei hij nadat hij zijn emoties wat meer de baas was. Hij roemde de gemoedelijke sfeer bij zijn vereniging FIT Boys waar hij zo graag kwam. Maar dan is het afscheid daar en, zoals ze bij het Driede dan zeggen: Dikke kus, doei!

Alfons, voor jou is er altijd een stoel vrij aan de FIT Boys-tafel. Tot ziens!