Algehele afgelasting KNVB district Noord

28 februari 2018
de Webmaster

Komend weekend zijn alle wedstrijden in het amateurvoetbal in de districten Noord en Oost afgelast. Ook alle duels in de B-categorie voor Zuid I en Zuid II op zaterdag gaan niet door. Op vrijdag bekijkt de KNVB de situatie opnieuw voor de districten Zuid I, Zuid II, West I en West II. Er wordt dan een besluit genomen voor zaterdag en een inschatting gemaakt voor zondag.

Voor FIT Boys JO15-3 en het 1e t/m 4e dus geen voetbal op zaterdag 3 maart uit en thuis op Sportpark Noord-West. En gezien de ijzige vrieskou, met temperaturen van -10 (gevoelstemperatuur -15), het enige wijze besluit. Voor spelers maar zeker ook voor het publiek. Je zult vanavond, woensdag 28 februari, maar 2 x 3 kwartier (of langer (verlenging & penalty’s)) op de tribune zitten in Alkmaar of Rotterdam. Dan moet je een die hard zijn en erg warm gekleed.

Koning Winter en de KNVB Leeuw vechten om de winst
Het leek zo’n goed idee. Pas in september beginnen met de beker en daarna eind september pas met de competitie. Maar dan moet je ook langer door en na de winterstop weer eerder beginnen. Dus al voetballen in januari en februari en door tot eind mei. Maar met het natte najaar, het koude voorjaar en het niet bij alle verenigingen aanwezig zijn van een kunstgrasveld zorgt nu al voor een enorme scheefgroei. In stand en in trainingsmogelijkheden.

Nog langer doorgaan
De zomervakantie 2018 begint in Noord pas 21 juli. Waar we vorig seizoen vanaf begin juni de (trainings)velden al dicht deden, kunnen we qua competitievoetbal makkelijk door tot eind juni/begin juli (inclusief nacompetitie). Het argument “Maar de velden moet wel rust hebben in de zomer” gaat niet op. We beginnen ook pas in september met bekervoetbal in plaats van in augustus. En alleen maar voordelen voor spelers en publiek: lekker spelen in de zon en na afloop lekker op het terras van de FIT Boys-kantine zitten. Wie wil dat nu niet.

Conclusie: september 2018 beginnen met bekervoetbal voorrondes, 3e week september start competitie. Van half december 2018 tot en met februari 2019 winterstop en dan door tot 3e week juni met nacompetitie eind juni/begin juli 2019.

Kunstgras
In de 3e klasse D zijn er ploegen met 15 wedstrijden en ploegen met 10/12 wedstrijden. De ploegen met een kunstgrasveld hebben alle thuiswedstrijden (tot dit weekend) nog gespeeld. De ploegen met gewoon gras niet. En dan hebben we het nog niet eens over de trainingsmogelijkheden. SCN speelt op zaterdag uit tegen Hardenberg’85. In de week er voor is het ijzig koud en vriest het hard. Het trainingsveld is niet begaanbaar. SCN traint niet en komt zaterdag op kunstgras een ploeg tegen die 2 keer op hetzelfde kunstgras heeft getraind. De week erop traint SCN weer niet, maar speelt ook geen wedstrijd thuis vanwege het slechte en harde veld. Hardenberg speelt uit tegen Hoogeveen op kunstgras, waarbij in dit geval beide teams op kunstgras hebben getraind. De week er op speelt SCN uit tegen Hoogeveen. Weer niet trainen, de 3e week op rij, en op zaterdag een tegenstander treffen die al 3 weken getraind heeft en 1 of 2 wedstrijden in de benen heeft.

Conclusie: door het kunstgras scheefgroei in het aantal gespeelde competitiewedstrijden en ongelijkheid in trainingsmogelijkheden en het dus fit zijn. Misschien competitiewedstrijden op kunstgras in het amateurvoetbal op lager niveau niet meer toestaan. Alleen wedstrijden op echt gras. En waar je door de week dan op traint mag je zelf weten.

Beide zaken, langere winterstop (december t/m februari) en langer door (juni/juli) en niet meer spelen op kunstgras, moeten zorgen voor aangenamere omstandigheden voor spelers en publiek en minder verschil in gespeelde wedstrijden onderling. Door zonnigere omstandigheden meer publiek bij wedstrijden (wie gaat er met -10 langs de lijn staan?), dus meer kantine-inkomsten en gezellige drukte op de kantineterrassen. En rond maart hebben alle ploegen evenveel wedstrijden gespeeld en, los van het trainen op kunstgras, ook net zo veel trainingsarbeid kunnen verzetten.

Ik zeg: KNVB pak de handschoen op! Ik voorspel blijere gezichten bij verenigingen, spelers en zeker bij het publiek.