UPDATE: Belangrijk info voor het nieuwe seizoen!

9 augustus 2019
de Webmaster

9 augustus – Morgen trainen FIT Boys 1 & 2 al weer voor de eerste keer. In ons bericht van 28 juli informeerden we jullie over het spelregelbewijs, spelregelwijzigingen en de aftrapbijeenkomsten.

Allereerst een filmpje van de KNVB over Pupillenvoetbal:

En dan deze keer aandacht voor de volgende onderwerpen:

 • Bijeenkomsten scheidsrechterscommissie vv Beilen / cvv FIT Boys: De spelregelwijzigingen en Info-avond voor alle scheids-, grensrechters en leiders/coaches:
 • Evaluatie Pupillenvoetbal 2018-2019: cijfers en tops en tips;
 • Pupillenvoetbal nieuwe seizoen 2019-2020: wat verandert er en wat is handig om te weten;
 • Infowijzer District Noord: informatie over speeltijd, tijdstraffen, competitieschema’s enz.enz. van toepassing op elk senior- en jeugdteam.

Bijeenkomst scheidsrechterscommissie vv Beilen / cvv FIT Boys
Dat zijn er 2, op vrijdag 30 augustus en op vrijdag 4 oktober. De inhoud:

 • Vrijdag 30 augustus: een spelregelavond verzorgd door de Scheidsrechtersvereniging Hondsrug Zuid Oost Drenthe met uiteraard aandacht voor de nieuwe spelregels. Aanvang 20:00 uur in de vv Beilen-kantine;
 • Vrijdag 4 oktober: door de gezamenlijke scheidsrechterscommissie wordt een avond georganiseerd voor scheidsrechters, grensrechters, leiders senioren en jeugdteams van beide verenigingen. De aanvang is 19:30 uur en de bijeenkomst zal worden gehouden in de kantine van cvv FIT Boys.

Evaluatie Pupillenvoetbal 2018-2019
De KNVB heeft een evaluatie gehouden onder verenigingen over de nieuwe opzet van het pupillenvoetbal. KLIK HIER voor alle info over deze evaluatie. Over het algemeen zijn de geluiden positief, met hier en daar nog wat aandachtspunten ook voor het nieuwe seizoen.

Pupillenvoetbal nieuwe seizoen 2019-2020
Allereerst enkele wijzigingen:

 • Bij een achterbal mag de keeper of een veldspeler de bal voortaan ook indribbelen;
 • Bij een hoekschop mag de speler die de hoekschop neemt, ook direct op doel schieten en scoren.

Dan de belangrijkste documenten met handige informatie:

Infowijzer District Noord
Is mijn team A- of B-categorie? Hoe lang duurt de wedstrijd van mijn dochter eigenlijk? Krijgen de spelers een gele kaart of een tijdstraf? Check daarom HIER de infowijzer met heel veel handige informatie per leeftijdscategorie.

>>> Oud(e) bericht(en) <<<

28 juli – Nog 13 dagen en dan start FIT Boys 1 al weer met de voorbereiding op de nieuwe competitie. En in de weken daarna zal jouw team ook starten met het nieuwe seizoen en voor je het weet speel je je eerste beker- of competitiewedstrijd. Is er wat veranderd? Wat heb ik nodig om te kunnen spelen? En wat kan je allemaal doen als bestuurder, wedstrijdsecretaris, hoofd jeugdopleidingen en scheidsrechter coördinator om het seizoen goed voorbereid te starten?

Onderstaand behandelen we 3 onderwerpen:

 • Spelregelbewijs: ben je geboren in 2002 dan moet je deze voor het begin van het seizoen halen;
 • Spelregelwijzingen: er zijn er 6 meest in het oog springend;
 • Aftrapbijeenkomsten: om (nieuwe) vrijwilligers (in bepaalde functies) voor te bereiden op het nieuwe seizoen.

Spelregelbewijs
Ook tijdens het afgelopen WK voor vrouwen was de VAR weer vaak het onderwerp van gesprek. Daarmee was te zien hoe moeilijk het voor scheidsrechters is om alles in een wedstrijd te zien. Het is daarom heel goed om de spelregels te kennen om zo bepaalde beslissingen van de scheidsrechter beter te begrijpen. Het spelregelbewijs helpt hierbij. Spelers en speelsters geboren in 2002 hebben tot de eerste officiële wedstrijd van het nieuwe seizoen de tijd om het spelregelbewijs te behalen.

Voetballers behalen het spelregelbewijs via Voetbalmasterz. Heb je vragen over het spelregelbewijs? Kijk dan snel op de website van Voetbalmasterz of stuur een e-mail.

Spelregelwijzigingen

In bovenstaande animatie en onderstaande tekst leggen we de zes meest in het oog springende wijzigingen uit.

 • Strafschoppenserie
  Als er een strafschoppenserie aan te pas moet komen om een beslissing te brengen, gaat het vanaf dit seizoen weer om-en-om. Team A begint, team B neemt daarna een strafschop, daarna weer Team A, enzovoort. De ABBA-procedure, die vorig seizoen werd gebruikt, bestaat niet meer.
 • Plek van wisselen
  Als een speler gewisseld wordt, kan de scheidsrechter bepalen dat dit bij de dichtstbijzijnde doel- of zijlijn moet gebeuren. De scheidsrechter kan dit bijvoorbeeld beslissen om tijdrekken te voorkomen, of in het geval van een blessure.
 • Doeltrap
  Een doeltrap, of een vrije trap in de eigen zestien meter, hoeft niet meer eerst uit het strafschopgebied voordat een medespeler de bal mag aanraken. De bal is in het spel vanaf het moment dat deze is getrapt en duidelijk beweegt. Alleen de opbouwende partij mag de bal direct in de zestien meter aanraken.
 • Scheidsrechterbal
  Bij een scheidsrechterbal mag er voortaan maar één speler in de buurt staan van de scheidsrechter, als hij de bal laat vallen. Dit moet een speler zijn van het team dat de bal als laatste heeft aangeraakt. De rest van de spelers moet op minimaal vier meter afstand staan. Als er een scheidsrechtersbal in het strafschopgebied is, is deze altijd voor de keeper.
 • Kaarten voor teamofficials
  Een scheidsrechter kan ook een gele of rode kaart geven aan teamofficials. Teamofficials zijn alle stafleden die langs het veld zitten, zoals de coach, verzorger of teammanager. Afgelopen seizoen is hier al mee geëxperimenteerd in het betaald voetbal, vanaf komend seizoen geldt het ook voor het amateurvoetbal.
 • Muurtje
  Als de verdedigende partij bij een vrije trap een muurtje neerzet van drie of meer spelers, moeten alle aanvallers minimaal één meter afstand houden van dit muurtje. Als de aanvallers zich hier niet aan houden, volgt er een indirecte vrije schop voor de verdedigende partij.

Lees alles nog eens rustig na op de KNVB-website.

Aftrapbijeenkomst (nieuwe) vrijwilligers
FIT Boys en de KNVB willen dat jij als (nieuwe) vrijwilliger zo goed mogelijk voorbereid aan de start van het nieuwe seizoen verschijnt. Daarvoor organiseert de KNVB aftrapbijeenkomsten door het hele land en voor de regio Noord in Hoogeveen op donderdag 19 september van 19:00 – 21:45 uur bij HZVV.

LEES HIER meer over de aftrapbijeenkomsten.

Schrijf je HIER IN voor de aftrapbijeenkomst in Hoogeveen.