FIT Boys-jeugd zet weer uitstekende prestaties neer

28 maart 2015
de Webmaster

Op deze nog zonnig beginnende zaterdag gingen de FIT Boys-jeugdteams weer massaal de wei in. Hoofd Jeugdopleiding Arend van der Giezen liep ook rond en bekeek diverse jeugdwedstrijden, en hem vielen twee zaken op: technisch zijn de diverse jeugdspelers prima onderlegd, maar voetbaltactisch en qua voetbalgogme is er nog veel te doen. Voetballen kan de jeugd van FIT Boys uitstekend, dat zagen we ook tijdens het winterzaalseizoen. Maar Arend hamert er bij de jeugdtrainers op om veel 1-tegen-1 duels te trainen, waarin het gebruik van het lichaam getraind wordt. Lichaam tussen man en bal om balbezit te houden en op het veld mag een schouderduw best en een fysiek duel mag ook. En speel geen ’trechter’-voetbal maar benut de zijkanten. Heel vaak wordt er door het midden gespeeld en gesoleerd terwijl de zijkanten volledig open liggen. Speel via de vleugels en laat in de buurt van het doel van de tegenstander de speler met de actie en het schot aan de bal komen. Anders moet deze handige voetballer vanaf eigen helft 10 man voorbij en is, als hij/zij daar al komt, aangekomen bij het doel van de tegenstander moe en komt er geen schot en dus geen doelpunt. Volgens Arend van der Giezen dus veel trainen op duels (1-tegen-1) en teams leren de vleugels te gebruiken. Arend noemde de driehoekjes want dan kan de centrale middenvelder de linkshalf en linksbuiten aanspelen en vervolgens ontstaat er weer een driehoek met de linkshalf, de linksbuiten en de spits of diezelfde centrale middenvelder. Kortom, de FIT Boys-jeugdopleiding is nog volop in beweging en er is nog heel veel te doen. En dat is ook mooi, want stilstand is achteruitgang. Leuk ook om zo eens in gesprek te zijn met Arend van der Giezen. Hij heeft er veel kijk op en kan de FIT Boys-jeugdopleiding nog een hoop brengen en leren.

Maar er ging ook een heleboel goed en de FIT Boys-jeugd had vooral ook heel veel plezier. ’s Morgens vroeg ging FIT Boys D2 al op bezoek bij ACV D4 en in Assen weten ze wat ‘Positief coachen’ is (zie foto van het blauwe bord). Oud-collega Peter Kuntz is voorzitter bij deze club en heeft in de afgelopen jaren al vele goede dingen gedaan bij de club. FIT Boys D2 won met 0 – 2 mede door de positieve coaching van Ronald Middelbos en Peter Doornbos.

Fit Boys E4 ligt volgens leider Ronald Lutgers op kampioenskoers! E4 had de eerste drie wedstrijden al gewonnen. Vandaag moesten ze tegen de medekoploper, Wijster E2. In een leuke wedstrijd, waarin Wijster flink tegenstand bood, werd ook deze wedstrijd gewonnen. Met een paar geluksdoelpunjes uiteindelijk met 1 – 7.

FIT Boys D1 kreeg laagvlieger Stanfries D1 op visite. Door een ‘weggever’ kwam Stanfries op 0 – 1, maar nog voor rust werd de 1 – 1 al weer gemaakt. De tweede helft volharde de ploeg van trainer/coach Gerard Wubs en leider Jan Jonink in het als eerder genoemde ’trechter’-voetbal. De linkervleugel lag bij vlagen volledig open, maar Koen de Vegt, Ilja Beuling en Danitsja v.d. Werff stonden te koukleumen. Hoofd Jeugdopleiding Arend van der Giezen stond toevallig net aan deze kant van het veld en zag het ook gebeuren. Bij Stanfries kwamen de FIT boys-spelers in de as niet voorbij de lange en sterke centrale Stanfries-verdediger. Op aangeven van Jan Willem Kerssies zette Gerard Wubs de tweede helft Daniël Götz op rechtsvoor om zo via de vleugels er door te komen. Helaas trof Daniël in de linksback van Stanfries een sterke en snelle verdediger en hij had het dus lastig. Omdat de linker vleugel bijna ook niet benut werd kwamen er de tweede helft amper echte kansen en bleef het 1 – 1. Mike Jonink en Thomas Nap gaven qua inzet en duels aangaan het goede voorbeeld, want Stanfries mocht dan qua stand de mindere ploeg zijn dit compenseerden zij met heel veel strijd en inzet. FIT Boys D1 kan het wel, want er zijn ook al vele hele goede wedstrijden gespeeld. Want een talentvolle groep is FIT Boys D1 zeker, dus dat zit wel goed en komt dus ook wel goed beginnend volgende week uit tegen VKW D1.

Ook bij FIT Boys E3 kwam het ’trechter’-voetbal weer uit de kast. FIT Boys E3 had wel veel de bal, maar in het drukke centrum leed het vaak balverlies en kon LTC E2 naar hartenlust counteren en scoren. Trainer/coach Gerald Haandrikman gaf wel aanwijzingen om de zijkanten te benutten, maar de buitenspelers stonden te veel naar binnen. En zo won LTC E2 met 1 – 8 terwijl FIT Boys E3 echt niet de mindere was.

De wedstrijd FIT Boys A1 – BSVV A1 werd op slag van rust gestaakt. Een speler van BSVV raakte zwaar geblesseerd aan de knie (de knie stond er niet helemaal goed meer aan) en een ambulance moest er aan te pas komen om hem naar het ziekenhuis te vervoeren. Vanaf deze plaats wenst FIT Boys deze BSVV-speler veel sterkte en beterschap!

Ook was er nog een leuke oefenwedstrijd vooraf aan de wedstrijd van FIT Boys 1. FIT Boys E1 (1e klasse) speelde tegen buurman Beilen E1 (hoofdklasse). FIT Boys E1 zat wat krap in de spelers en leende 2 F-pupillen. In een prachtig duel won FIT Boys E1 met 4 – 2 en dat van een Hoofdklasser. Een keurige prestatie en FIT Boys E1 staat bovenaan in de 1e klasse en zou dus volgend seizoen zo hoofdklasse kunnen spelen. Ware het niet dat een deel van de spelers van E1 door zal stromen naar de D-pupillen. Een goede lichting dus en wie weet zien we deze spelers nog wel terug in FIT Boys 1.