“FIT Boys kampioen van de 3e klasse”

27 maart 2017
de Webmaster

Hoe kan dat nou? De competitie is nog niet afgelopen en als je de stand bekijkt zal het ook niet meer lukken. Afgelopen week sprak ik met Roelof Koeling (de vader van Ronnie), een wandelende encyclopedie wat voetballen betreft. Hij vertelde dat Fit Boys 50 jaar geleden, op 1 april 1967, twee dagen na zijn trouwdag, kampioen werd van de 3e klasse.

Dit gebeurde in een competitie met bijna allemaal Friese ploegen, behalve M.J.V. uit Meppel, het huidige F.C. Meppel. Het was een geweldige prestatie van een nog vrij jonge vereniging. Na 14 jaar voetballen al promoveren naar de hoogste klasse van het zaterdag voetbal. De 2e klasse KNVB was toen landelijk de hoogste klasse voor de zaterdag clubs, waar vanuit Drenthe maar 2 clubs in uit kwamen. Fit Boys en Klazienaveen. Onder leiding van Fokko Polman, die als speler en trainer grote invloed heeft gehad op het bereiken van dit kampioenschap, kon je wel spreken van een zeer getalenteerde lichting voetballers, die bijna allemaal uit eigen jeugd kwamen. Ik zal niet alle namen van toen benoemen, maar mij beperken tot die spelers die nu nog in Beilen wonen.

De reeds genoemde Roelof Koeling was een onvermoeibare middenvelder met een verwoestend hard schot. Hij vertrok enkele jaren later naar ACV uit Assen waar hij nog algeheel kampioen van Nederland geworden is.

Jan Weurding die vele jaren het doel verdedigd heeft was een zeer betrouwbare keeper, geen atleet, maar wel heel sterk in 1 tegen 1 situaties.

Een nog jonge Arie Paping, die met een fantastische techniek en meer dan gemiddeld spelinzicht, de beste voetballer van Fit Boys zou zijn geweest als hij niet op jonge leeftijd door blessures moest stoppen met voetballen.

Dan deed ook nog mee een jonge Dirk Steenge die als snelle rechtsbuiten zorgen moest voor goede voorzetten naar de spits. Dirk is later vertrokken naar Spakenburg en heeft daar nog in het eerste van Spakenburg gevoetbald.

Harm Meijering die zijn hele leven actief is geweest voor Fit Boys en nog steeds “boodschappen” doet, was dat jaar grensrechter.

Ook een jong talent bij Fit Boys was Wim Kuik, die als watervlug bekent stond en menig grote speler met zijn geringe lengte verraste. Als spits veel doelpunten gemaakt heeft en later overgestapt is naar v.v. Beilen.

Met een mix van jonge zeer getalenteerde voetballers en ervaren krachten als Jans Kruit, Jaap ter Haar en Jan Weurding ontbreekt er nog één naam.

De grote leider en aanvoerder, tevens trainer was Fokke Polman. Hij heeft Fit Boys als trainer jarenlang naar een hoog niveau gestuurd en als speler was hij een zeer waardevolle en stugge middenvelder die het afschermen van de bal als kunst had verheven.

Al deze mannen, plus een aantal niet genoemde spelers, nog bedankt voor de toen geleverde prestaties voor Fit Boys. Vergane glorie zal menigeen zeggen, maar wel voor een aantal mensen van ons cluppie een schitterende herinnering.

Prestaties uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, maar misschien dat er nog een keer een herhaling komt en een kampioenschap in de 3e klasse.

A. Pot, sr.