Het nieuwe seizoen staat op het punt van beginnen….

18 augustus 2023
de Webmaster

Sommigen van ons liggen nog aan een Costa of ander vakantieoord. Maar een deel is ook al terug en de eerste trainingen en oefenwedstrijden hebben al weer plaatsgevonden. En 2 september wordt er al weer volop gevoetbald bij FIT Boys op Sportpark Noord-West. De senioren spelen een bekercompetitie en de jeugd speelt de zwaluwen competitie, fase 1 van de 4 fases tijdens het seizoen 2023-2024.

Belangrijk om te weten

Op onze Download-pagina vind je onder het kopje KNVB-bestanden enkele handige documenten over veld- en zaalvoetbal, o.a. spelregelwijzigingen en het speelschema voor dit seizoen. Check het op de pagina.

Spelregelwijzigingen

De KNVB heeft een aantal spelregelwijzigingen doorgevoerd. Onderstaand de belangrijkste op een rij.

Regel 10 – De uitkomst van een wedstrijd bepalen
De adviesgroep stelt voor om dit niet echt te wijzigen, omdat wij al ‘strafschoppenserie’ gebruiken. In de Engelse tekst stond ‘kicks from the penalty mark’ en dat wordt nu ‘strafschoppen’ (penalty shootout). trafschoppenserie is een goed vertaling, dus hier hoeven we niets mee. We hebben alleen steeds het woord ‘serie’ tussen haakjes gezet. Het wordt dus nu: ‘strafschoppen(serie)’.


Regel 11 – Buitenspel
De richtlijnen om onderscheid te maken tussen ‘bewust spelen’ en ‘van richting veranderen’, zoals uiteengezet in circulaire 26 (27 juli 2022), worden opgenomen in Regel 11. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op de verwachting dat voor een speler die zich duidelijk in buitenspelpositie bevindt, niet in alle gevallen dat een tegenstander beweegt en de bal raakt het buitenspel wordt opgeheven.


Regel 12 – Overtredingen en onbehoorlijk gedrag
Verduidelijking dat in het geval de scheidsrechter een strafschop toekent voor een overtreding van een verdediger op een tegenstander in strijd om de bal (met uitzondering van vasthouden, trekken, duwen, geen mogelijkheid om de bal te spelen), de overtredende speler dezelfde straf moet krijgen als voor een overtreding waarbij gepoogd werd de bal te spelen. D.w.z. als de overtreding een veelbelovende aanval stopt of onderbreekt – geen waarschuwing (geen gele kaart); ontnemen van een duidelijke scoringskans – waarschuwing (gele kaart).


Regel 14 – De strafschop
De doelverdediger mag zich niet gedragen op een wijze die de nemer op een onsportieve wijze afleidt. Bijv. het nemen van de strafschop vertragen of de doelpalen, doellat of het doelnet aanraken.

We hopen dat je met deze informatie als speler, leider, coach of scheidsrechter dit seizoen probleemloos de competitie kunt spelen.

Heel veel succes maar bovenal plezier daarbij!