Klaverjassen – 14 april 2023

14 april 2023
de Webmaster

‘Des te ouder je wordt, des te kalmer aan je moet doen.’ Dat klinkt fantastisch!

‘Ik kijk wat ik zie.’

‘Je mag zelf je tempo bepalen.’

Zomaar een greep citaten van de avond die mij heel best pasten! Excuses, ik was het verslag vergeten op te sturen, dus deze had u nog tegoed.

Och wat een heerlijk avondje was het. Hij vloog voorbij en toen zij me de vraag stelde om iets voor twaalven ’s nachts of ik nog lekkere stukken vlees mee naar huis nam, kon ik antwoorden: ‘JA, twee stukken zelfs!’ Geen zorgen, de vegetariĆ«r zou ook prima op z’n gemak zijn op een klaverjasavond!

De dag begon met vooronderzoek in de boerderijwinkel Zuring. ‘Hoe heten die rode aardappelen ook alweer? Dat waren goeien.’  Aard wist alles en kende Hein van haver tot Ciclamen. Er kwamen oude verhalen uit de doos en Sjoerd S. had met hen samen gevoetbald, Johannes de B. en zelfs Wim Diekema. Toen kwam Elwin ter sprake en Laura bleek hem te kennen toen ze destijds zijn bericht beantwoordde met de vraag of hij weer aan de bier zat. Verhalen…Johannes had ooit rode knokkels tijdens het voetbal en hoe kan het toch dat z’n zoons van die nette jongens in het veld zijn geworden?

Hoe dan ook, Aard wist mij vroege pootaardappels aan te bevelen en als het weer mee zit, kan ik ze rond de TT rooien. Van harte bedankt, m’n moestuintje zal er blij mee zijn. Ik raad het u allen aan om de boerderijwinkel eens te bezoeken. Vers, duurzaam en lekker!

Zo begon dus m’n dag en terwijl Edwin de voorbereidingen trof voor deze avond, mocht ik heerlijk bij Japie eten. Steeg vd organisatie was ziek en m’n vader liet me stilstaan bij Sander Nijwening. Z’n gezondheid gaat achteruit en we denken aan hem, net als aan Ben Haurissa, Tineke en nabestaanden. Klaverjassen was en is een plek binnen de vereniging om elkaar te ontmoeten. Samen zijn, banden smeden en praten vanuit gedeelde normen en waarden. De politiek kwam zelfs ter sprake en tja, een ‘zooitje’ is het daar. De betoger bood direct zijn of haar excuses aan voor dit grove taalgebruik: een zooitje. Waar hij/zij zich grofgebekt voelde, vond ik hem/haar welgemanierd. Deze uiting van beschaving tekende in mijn ogen de heersende normen op zo’n avond. Nee daar kon het moraal in het Lage Westen en de oprukkende politiek die daar bedreven wordt nog wat van leren. De politiek, waar alle kennis & ervaring van de praktijk moet wijken voor universitaire papieren en standaarden/protocollen zodat de verantwoordelijkheid goed is afgekaderd….in theorie.

De praktijk was dat Edwin vroeg moest opstaan de volgende dag en wij die dag allen mochten voetballen. Geert kwam kieken en de avond zat erop. Tot ziens op 12 mei, dan is de allerlaatste klaverjasavond van dit Forsenta seizoen! Wellicht worden dan ook de eindstanden bekend gemaakt en prijzen over dit seizoen verdeeld onder het genot van een rondje door de sponsor?

Achteraf kreeg ik echter te horen dat er wederom mensen bij waren die op het einde van de avond het rekenen verleerd waren. Dus zal Niek de tijd nodig zijn om de standen netjes te berekenen om ze op de familiedag bekend te maken. Wie een overzicht wil, kan ze bij hem opvragen. Voor nu wens ik u het allerbeste!