Scheidsrechterscursus op zonnig Sportpark

22 maart 2017
de Webmaster

Woensdagochtend rond de klok van 10 uur stroomde de FIT Boys-kantine op Sportpark Noord-West vol met leergierige leerlingen van met name het CSG in Beilen. De scheidsrechterscursus georganiseerd door het CSG samen met cvv FIT Boys en vv Beilen stond op het punt van beginnen. Robert Beute van het CSG opende de ochtend.

Daarna gaf Jan Hooge een leuke en gevarieerde cursus met ook bewegende beelden. Heel wat aandachtspunten en spelregels passeerden de revue. Daarna was het tijd voor een veldverkenning en werden er diverse afstanden uitgemeten, bijvoorbeeld de penaltystip en de afstand waarop een speler moet staan bij een corner.

Na de middaglunch, medemogelijk gemaakt door de CSG, moesten de cursisten serieus aan de bak. Er werd examen gedaan. 10 meerkeuzevragen moesten beantwoord worden. Dat was even zweten voor de jongens en meisjes. Vervolgens werden er stellingen besproken in vier groepen en daarna verdedigde een lid uit de groep deze stelling voor de hele groep. Het leverde veel discussie op, maar ook veel overeenkomsten. Iedereen van de groep was het er wel over eens dat je na het volgen van deze cursus ook wel een keer kunt fluiten. Buitenspel afschaffen leek ze geen goed idee en de aanvoerder mag alleen protesteren bij de scheidsrechter (al is dit lastig in de praktijk), En ouders mogen best bij de zijlijn staan, behalve als ze zich misdragen.

Daarna gingen alle aspirant-scheidsrechter naar het veld. Daar stonden de E- en F-pupillen van vv Beilen en cvv FIT Boys klaar om onderling partijtjes te spelen die de jongens en meiden konden leiden. Dat ging prima en alle scheidsrechters kwamen aan bod en werden beoordeeld door de ‘deskundigen’. Hier was de dag ten einde en Robert Beute sloot de dag weer af en dankte Jan Hooge voor zijn inzet en leuke cursus. Jan dankte op zijn beurt de vrijwilligers van vv Beilen en cvv FIT Boys die de kantine bemanden, zorgden voor de lunch en Jan hielpen tijdens de cursus. Daarna werden de certificaten aan de cursisten uitgereikt. Iedereen was geslaagd en ook alle cursisten gaven aan in de praktijk bij hun club wel te willen fluiten. Daarmee hebben diverse verenigingen in de gemeente Midden-Drenthe er weer nieuwe scheidsrechters bij. vv Beilen kan zo 7 scheidsrechters bijschrijven en FIT Boys 8.

Een super geslaagde dag, met heel mooi weer en 22 enthousiaste cursisten. Alom tevredenheid.

Speciale dank gaat uit naar de E- en F-pupillen en hun trainers/ouders voor hun aanwezigheid en deelname aan de wedstrijdjes! Daarnaast danken we Jan Hooge voor het geven van de cursus, Robert Beute voor zijn enthousiasme en de CSG (Vincent van Gogh) voor het regelen en organiseren. Daarnaast een woord van dank voor organisator Albert Gerding en vrijwilligers Geesje Hulzebosch, Jan Jelsma, Harm Meijering, Maurits Beuling en Aljon Stahlmecke. Door de inzet van al deze toppers werd de dag een groot succes.

Het persbericht:

Gemeente Midden-Drenthe liefst 21 scheidsrechters rijker

Beilen / regio – Dankzij een uniek samenwerkingsverband tussen de Christelijke Scholengemeenschap (CS) Vincent van Gogh, locatie CSG Beilen, en een aantal voetbalverenigingen is de gemeente Midden-Drenthe liefst 21 scheidsrechters rijker. Woensdag hebben de leerlingen van de scholengemeenschap uit Beilen hun voetbalscheidsrechtersdiploma gehaald. Geen schooldag, maar een dag op het voetbalveld in het teken van de voetbalarbitrage. Een prachtig initiatief van de clubs en de school.

Theorie en praktijk voetbalarbitrage
De cursus werd gegeven door docenten van de scheidsrechtersvereniging Hondsrug Zuidoost-Drenthe (HZOD). In de ochtend kregen de leerlingen in de kantine van v.v. Fit Boys uit Beilen instructie over de theoretische aspecten van de voetbalarbitrage. In de middag moesten zij het geleerde toepassen tijdens hun praktijkexamen. Verschillende wedstrijdjes van de jongste voetbaljeugd van Beilen en Fit Boys vonden plaats onder leiding van de 21 cursisten.

‘Iets teruggeven aan de maatschappij’
Robert Beute, teamleider vmbo onderbouw van de CS Vincent van Gogh, is uitermate te spreken over het initiatief. ‘Wij willen de leerlingen de kans geven om zich te kunnen ontwikkelen op een gebied waarin zij veel plezier beleven. Door de cursus te volgen kunnen zij een scheidsrechters-certificaat halen en op een leuke manier iets teruggeven aan de maatschappij door wedstrijden te gaan fluiten. Leerlingen leren daarnaast bepaalde vaardigheden als communiceren, houding, voorbereiden en leidinggeven. Sinds 2011 organiseren we deze cursus en hebben vandaag al liefst 196 scheidsrechters ‘afgeleverd’!’

Certificaat
Aan het eind van de middag ontvingen alle deelnemers hun certificaat. Vanaf nu mogen de enthousiaste arbiters wedstrijden van de jongste jeugd fluiten. De cursisten zijn afkomstig van Fit Boys, VKW, Beilen, SVH, HH Combi, Dwingeloo en SJO WNBC’09. Gezien het succes krijgt het project volgend jaar zeker een vervolg.