Van de Sportverzorger: Warm aankleden!

25 november 2019
de Webmaster

Ik zie veel jeugdspelers naar en van training fietsen in een korte broek en dat is echt niet goed. Goed warm aan kleden geeft ook minder blessures. Ook tijdens de training geldt voor alle voetballers (jeugd, senioren, jongens/meisjes, mannen/vrouwen): Goed warm aankleden! Lees onderstaand bericht goed door:

Het is de afgelopen weken behoorlijk koud geweest en de temperaturen zullen nog wel een tijdje laag blijven. Bij dit artikel een foto van een goed ingepakte voetballers: mutsen, nekwarmers en handschoenen. Maar hoe zorg jij ervoor dat je warm blijft tijdens je voetbaltraining?

Thermoshirt
Bij koud weer is regel 1: draag laagjes! Dit is ook de reden dat je veel profvoetballers met twee shirts ziet lopen tijdens de wedstrijden: een thermoshirt als onderlaag en een shirt met korte mouwen er overheen, in plaats van gewoon een shirt met lange mouwen. Door meerdere lagen te dragen blijf je beter warm en heb je de mogelijkheid om eventueel een laag uit te trekken als het toch te warm wordt. De basis is in ieder geval het thermoshirt. Dit thermoshirt absorbeert zweet en voert het af naar buiten. Zo blijft je huid droog en koel je niet af. De stof is rekbaar en droogt enorm snel, de ideale basis dus. Over je thermoshirt draag je een gewoon shirt, bij voorkeur met lange mouwen. Als het écht koud is, kun je eventueel ook nog een trainingsjack er overheen dragen. Check de website van onze sponsor Sport 2000 – Combi Sport voor thermokleding of bezoek de winkel (Brinkstraat 23 in Beilen).

Muts
De meeste warmte verlies je via de lichaamsdelen die het minst goed bedekt zijn. Meestal is dat het hoofd, aangezien het dragen van een muts nog weleens wordt vergeten. Maar wanneer je gaat trainen met koud weer, is het dragen van een muts een absolute must!

Thermobroek
Ook hier gaat het nog weleens mis! Een thermoshirt, lange mouwen eroverheen en dan wel een korte broek dragen. Juist: ook een lange broek is onmisbaar met koud weer. Zo houd je het grootste oppervlakte van je lichaam, je benen, warm. Bij iets minder koud weer, kun je ook een thermobroek met een kort broekje er overheen overwegen. Is het écht koud, draag dan een thermobroek en lange trainingsbroek.

Regenjack
Er is niks vervelender dan trainen in de regen. Als je niet de juiste kleding aan hebt tenminste. Er valt de laatste tijd ook flink wat regen in Nederland en dan mag een goed regenjack dus ook niet ontbreken tijdens je voetbaltraining. Wanneer je nat regent, koel je namelijk snel af. Bij profclubs worden uiteraard regenjacks van de sponsor gedragen, maar gelukkig zijn er voor de amateurvoetballer ook uitstekende goedkopere regenjacks.

Handschoenen
Tot slot: handschoenen. Waar de één ervan gruwelt, zweert de ander erbij. Zo zien we diverse profvoetballers bijvoorbeeld geregeld in korte mouwen spelen, maar wél met handschoenen aan. Je handen koelen over het algemeen nu eenmaal snel af.

Ria de Vries.