Van het scheidsrechters front 300 (eigenlijk 299)

11 november 2020
de Webmaster

Geen uitgave van Groen/Geel dus ook geen ‘van het scheidsrechters front’.  Dat is eigenlijk de gang van zaken rondom deze schrijfsels. Nu dus even een uitzondering die de regel bevestigd. Voor de uitgaves van ronde getallen komt een gast schrijver aan het woord. Zo ook voor de 300e. Echte wachten op de 300e kan nog wel een poosje duren vrees ik.
Enkele weken geleden een scheidsrechter gevraagd om het toetsenbord ter hand te nemen. Een scheidsrechter die van jongs af aan al aan het fluiten is en inmiddels al enkele interlands heeft meegemaakt. Hoe een jeugdlid van FIT Boys zover kan komen lees je hieronder:

Een vrouw als scheids.

Een jaar of 12/13 was ik toen ik voor het eerst in aanraking kwam met fluiten. Er waren scheidsrechters voor de jongste jeugd te kort. Er volgde dan een vraag of er meiden waren die een cursus scheidsrechter e-f pupillen wilden volgen. Ik was toen keeper van de meisjes C junioren. Een groot gedeelte van het team heeft toen de cursus gevolgd en gehaald. De eerste was dan ook een onderlinge wedstrijd tussen de f4 en f5. Afwisselend met de andere meiden ongeveer 10 minuten fluiten. Ondertussen werden er aanwijzingen gegeven door de docenten. Zo gingen er een aantal jaren voorbij waarbij ik elk seizoen door ging naar een volgende lichting. Van de f-jes naar de e-tjes via de d-tjes naar de c-tjes.

Na deze jaren werd er gevraagd door Albert Gerding of ik de BOS scheidsrechters cursus wilde volgen via de KNVB. Deze cursus avonden waren in Borger onder leiding van Jan Hooge (mijn latere coach) en Lennart Fledderus. De eerste 2 jaar na deze cursus heb ik nog bij FIT boys gefloten daarna ben ik over gestapt naar de KNVB.

Mijn eerste wedstrijd was op 17 oktober 2015 Borger – KSC B- junioren. Mijn coach was er ook , Hilko Hof en mijn vader was er ook bij! Erg spannend natuurlijk een eerste wedstrijd op ander terrein, andere teams, ander publiek.

Vervolgens een aantal mooie wedstrijden mogen leiden onder andere teams O15 van SC Heerenveen, GO Ahead Eagles en FC Emmen.  Maar ook de wedstrijden in de halve finale van de beker bij de beloften tussen SC Heerenveen – AJAX en uit eindelijk de 3/4e plek op de finale dat tussen SC Heerenveen – PEC Zwolle.

Mijn laatste wedstrijd als scheidsrechter was het duel in de na competitie tussen Oldeveste-HZVV vrouwen. Een van mijn betere wedstrijden als scheidsrechter.

Halverwege 2018 werd ik gevraagd door de KNVB of ik 4e official wilde zijn tussen Nederland O19 – USA O19, natuurlijk laat ik deze kans niet liggen. Een begin van iets moois. Voor deze wedstrijd had ik zelf zo iets ik wil niet meer fluiten. Je wilt graag veder met fluiten maar van de KNVB hoorde je maar niks, ik kwam niet veder omhoog. Ondanks dat je van alle kanten hoort als vrouw ga je snel omhoog. Ik merkte er niks van. Andere dingen vond ik ook leuk om te doen. Ik dacht bij mijzelf ik maak het seizoen af en dan zie ik wel verder.

Tot deze wedstrijd en een andere mooie kans die ik kreeg, namelijk als assistent scheidsrechter bij het Development Toernooi WU16 in Portugal. 8 dagen genieten van de zon, maar vooral tussen 3 wedstrijden: Portugal – Duitsland, Duitsland – Nederland, en Schotland – Duitsland. Een super mooie ervaring waar ik veel heb geleerd van 3 internationale assistenten.

Na dit toernooi de cursus assistent scheidsrechter gevolgd. Dit zijn 4 avonden. Deze ook afgerond en geslaagd !  In de zomer van 2019 ben ik naar Zweden geweest voor de UEFA Nordic tournament WU16. Nog een ervaring rijker en een heel leerzaam toernooi, met toch als hoogte punt de strijd om de 3e plek tussen IJsland en Zweden. Inmiddels nog een toernooi in Portugal, paar interlands verder, ben ik nu actief in de Hoofdklasse voor mannen. Af en toe in de vrouwen eredivisie. Tot nu toe hele mooie ervaringen mee gemaakt en mooie wedstrijden gehad. Mijn doel is natuurlijk om hoger te komen. Ik geniet van elke wedstrijd en elk moment die er is en nog komen gaan.

Er is nu via de KNVB een mooi plan op gezet voor vrouwen die scheidsrechter willen worden. Geef je dan ook vooral op als scheidsrechter bij onze vereniging en wie weet sta jij over een aantal jaar ook op deze mooie plek en misschien wel hoger !

Groetjes Martina