Van het Scheidsrechtersfront (226)

18 februari 2018
de Webmaster

Allereerst de scheidrechters deze week:
JO13-1: Sander Wubs (woensdag, beker)
FB 1: R. Reinders (KNVB)
VR2: Albert Zuring
FB3: Jan Eising
JO19-1: Joost van het Reve

Dit weekend had men het, in de voetbalprogramma’s, over de elleboog. Volgens de dikke van dale is de betekenis:

el·le·boog (de; m; meervoud: ellebogen)

armgewricht tussen onder- en bovenarm; met zijn ellebogen werken: oneerlijke middelen gebruiken om vooruit te komen; het achter de ellebogen hebben: achterbaks zijn

Wel nu de (betaald)voetballers van tegenwoordig gebruiken beide betekenissen, ze werken en zwaaien te pas en te onpas met de ellebogen en zijn achterbaks als ze na een lichte aanraking als stervende zwaan ter aarde storten en zo de tegenstander een kaart proberen aan te smeren. Hoe je het ook went of keert de elleboog is dus een “onmisbaar” gewricht bij de voetbalsport geworden. Twee voorvallen vielen op dit weekend en wel bij PSV en Ajax. Twee keer werd er veel te enthousiast met de elleboog gezwaaid. Beide keren rood?? Zou kunnen, maar wordt bij beide heren de kwaliteit van het shirtje niet veel te enthousiast getest? Lijkt me wel, vreemd is het dan ook dat de eerste overtreding niet bestraft wordt. Natuurlijk zijn voor beide gevallen rode kaarten verdedigbaar, maar laat dan het shirtje hangen niet onbestraft. De aanleiding wordt dus niet bestraft maar het gevolg wel, zou het niet andersom moeten zijn….?

Hands is en blijft ook een onderwerp van gesprek in de voetbalwereld. Wel of geen opzet, wel of geen voordeel ervan hebben, wel of geen gezichtsbescherming, wel of geen edele delen bescherming, noem maar op, wanneer wel of niet strafbaar. Daar is mijns inziens maar een manier om van af te komen: hands altijd strafbaar maken. Zie het als bij hockey: de bal op de voet levert altijd een strafcorner op, opzet of niet. Schept wel duidelijkheid.
Vorige week moest ons vlaggenschip dus uitkomen op een op leeftijd zijnde kunstgrasmat. Met als gevolg diverse ontvelde ledematen. Vorige week vroeg ik mij af wie eindverantwoordelijk is over het wel of niet doorgaan van een wedstrijd, de consul of de scheidsrechter. Nu vaag ik mij af of er op zo’n “grasmat” gespeeld kan worden, de scheidsrechter is toch verantwoordelijk voor de veiligheid van de spelers?

Gezien de weersverwachting van de komende week zal het verschil in gespeelde wedstrijden alleen maar oplopen, of zullen ze wakker worden bij de KNVB burelen?

Albert Gerding
06-41104773