Van het Scheidsrechtersfront (236)

5 mei 2018
de Webmaster

Allereerst de scheidsen van de komende week:

dinsdag 8 mei:
VR1: Johan Schutten

woensdag 9 mei:
JO15-3: Jan Postema
FB 4: Jan Eising

zaterdag 12 mei:
FB 2: Albert Gerding
FB 3: Jan Eising
JO19-2: Jan Postema
JO17-1: Albert Zuring (aanvang 12.45 uur!)
JO15-2: Johan Schutten
JO13-2: Fedde Boerhof
JO13-3: leider
JO11-2 leider
JO9-1: leider

Zondag, ondanks het mooie weer, maar es gekeken naar de Spaanse kraker Barcelona – Real Madrid. Met voetbal had het weinig te maken. Men had meer aandacht voor elkaars ledematen, meer aandacht voor het foppen van de scheidsrechter, meer aandacht om elkaar de tent uit te lokken. Kortom het gaat dan om meer dan het spelletje alleen. Er zijn mensen die vinden dat dat erbij hoort. En dat is op zekere hoogte ook zo. Maar deze wedstrijd had weinig met voetbal te maken. Beide teams 10 punten in mindering! En dan de verslaggever van dienst. Die heeft het te druk met het aanprijzen van lokale eetgelegenheden. Die heeft het ook erg druk met het afkraken van de arbitrage. Hij weet alles zo goed (vooral na het zien van talloze herhalingen) dat het me verbaasd dat ie geen scheidsrechter is geworden. Zal ook wel met geld te maken hebben zoals alles in het verdorven wereldje dat betaald voetbal heet.

Afgelopen zondag floot scheidsrechter Janssen zijn laatste wedstrijd in het betaalde voetbal. PSV tegen de trots van het Noorden was zijn afscheidswedstrijd. In een bijzin werd er melding van gemaakt tijdens de samenvatting op TV. Of Robin van Persie wel of niet doorgaat bij Feyenoord is Nederlands wereldnieuws……een scheidsrechter die de fluit in de wilgen hangt is bijnieuws! Analist Joop Gall van het dagblad van het noorden gaf de heer Janssen een 10. “Prima laatste wedstrijd carrière”, zo kan het ook!

Op verenigingsniveau is het huidige bestuur bezig met de volgende vragen: Zijn we een familie(vereniging)? Voel je je thuis bij Fit Boys? Voel je je veilig bij Fit Boys? Voel je je op je gemak bij Fit Boys? Voel je je gewaardeerd, gerespecteerd bij Fit Boys?

Vragen waar je als FIT Boys lid eigenlijk altijd spontaan “ja” op moet kunnen zeggen. Zullen (verenigings) scheidsrechters hier, na afloop van een wedstrijd, een volmondig ja op zeggen? Ik betwijfel het ten zeerste…..Op dinsdag 22 mei a.s. om 19.45 uur zijn de FIT Boys scheidsrechters meer dan welkom om hier over mee te praten. Hieronder een passage uit de mail voor de uitgenodigden:
Sport/voetbal levert prachtige momenten op en sport is leuk om te doen! Maar die mooie momenten die bij sport/voetbal horen, kunnen ook omslaan in onsportief of ongewenst gedrag. Iedereen kent de voorbeelden wel: de sporter die te agressief speelt, de scheidsrechter die belaagt wordt en de bestuurder die niet durft in te grijpen.
We willen in gesprek over veiligheid, respect en sociale veiligheid, normen en waarden (seksuele) intimidaties, groepsdruk , spelregelkennis ect.

Het protocol moet gaan leiden naar een duidelijk beleid met heldere regels en handvatten die voor iedereen helder zijn. Dat heeft prioriteit. Dit worden de pijlers van waaruit de vereniging zich de komende tijd gaat ontwikkelen. Het familiegevoel blijft dan zeker gewaarborgd.

We nodigen de scheidsrechters van de cvv FIT Boys dan ook uit om hierover te komen meepraten!
Wanneer: dinsdag 22 mei om 19.45 uur.

Albert Gerding
06-41104773