Van het Scheidsrechtersfront (237)

13 mei 2018
de Webmaster

Allereerst de scheidsen van deze week:

Woensdag 16 mei:
JO11-4: leiders
FB 4: Johan Schutten

Vrijdag 18 mei:
7×7: Albert Zuring en André van Dijken

Zaterdag 19 mei:
FB 3: Jan Eising
JO19-1: Albert Gerding
JO17-1: Jan Postema
JO15-1: Douwe Visser
JO15-2: Joost van het Reve
JO15-3: Albert Zuring
JO11-1, JO11-2, JO11-4 en JO8-1: leiders

Soms verbaas ik me over de gang van zaken. De KNVB heeft er voor gekozen, mede op verzoek van de verenigingen, de competitie langer door te laten gaan. Lekker voetballen bij lekkere temperaturen. Nu heeft FIT Boys een prima traditie: de familiedag op de eerste zaterdag van juni. Maar…voor 2 juni staan er voor diverse teams nog 9 competitie wedstrijden op het programma en wellicht (iets wat ik vanzelfsprekend niet hoop) nacompetitie voor ons eerste elftal. En wat organiseert FIT Boys: idd de familiedag. Opdracht aan de leiders/sters: probeer (ga) de wedstrijden maar te verzetten. Ben benieuwd hoeveel van deze wedstrijden nog door zullen gaan. Waarom zo stug vasthouden aan de eerste zaterdag van juni denk ik dan.

Spannende weken voor vele voetballers in de 3e klasse D zaterdag de komende weken. Zelden zo’n spannende competitie gezien. Van de 14 teams zijn er 3 (eigenlijk 4; de degradant is reeds bekend) die nergens meer voor spelen. Daarbij moet gezegd worden dat SCN meer dan zijn sportieve plicht vervuld! Voor de overige 10 is het elke zaterdag weer een finale. Met wekelijks toch wel verassende uitslagen. Het lijkt erop dat niemand kampioen wil worden en niemand wil degraderen. Dat laatste is begrijpelijk……..

Enkele weken geleden ook als eens mijn mening de spelregel rond hands gegeven. In België is het kampioenschap mede (ik zeg met opzet “mede” omdat ook een blunder van een keeper of voor open doel missen net zo bepalend is) beslist door wel of niet hands. Zelfs na interventie van de videoscheids bleef het een geldig doelpunt. Tijdens een correcte sliding nam de speler de bal met de arm mee (liggend op de grond) en stelde een collega daarmee in de gelegenheid te scoren. Zeer discutabel als je het mij vraagt. Conclusie: spelregel wijzigen in hands is altijd hands opzet of niet.

Uit de oude doos….ja daar kun je al van spreken als je al 8 seizoenen elke uitgave van Groen/Geel iets over het scheidsrechters gebeuren schrijft. Zo ook in mei 2010:
Scheidsrechter zijn is niet altijd makkelijk; dat ondervond ik zaterdag j.l tijdens de wedstrijd van het 5e. Vlak voor rust beoordeelde ik een situatie die in de ogen van zowel vriend als “vijand” recht tegenover mijn beslissing stond. Tja en daar sta je dan, het was mijn waarneming. De reacties waren dan ook niet van de lucht. Gelukkig voor mij was het vlak voor rust en heb dus maar afgefloten. Volgens mij moet je bij je eigen beslissing blijven (ook al is die in de ogen van iedereen onjuist) en niet je beslissing terugdraaien, want dan blijf je bezig. Een beslissing neem je in een “split second” en daar moet men het mee doen. Gelukkig was het “slachtoffer” een scheids en bevestigde wel degelijk dat hij het slachtoffer was en dus de vrije trap mee moest hebben maar begreep ook wel dat je wel eens mis kunt zitten als scheids, iets wat alle scheidsen wel eens overkomt, het zijn net mensen…..

Albert Gerding
06-41104773