Van het Scheidsrechtersfront (239)

27 mei 2018
de Webmaster

Allereerst de scheidsrechters voor de komende twee weken:
Zaterdag 2 juni:
FB 3: Jan Eising
FB 4: Johan Schutten
JO15-3: Albert Zuring
JO11-2: Bart Lutgers
JO8-1: leiders

Woensdag 6 juni:
JO13-2: Sander Wubs

Voetbal is een teamsport, met een team leg je tijdens wedstrijden een prestatie neer. Je doet iets samen en medeteamgenoten rekenen op jouw deelname tijdens een wedstrijd. Je hebt dus een grote verantwoordelijkheid naar je teamgenoten immers zonder team geen wedstrijd. Ook is er een, misschien nog wel grotere, verantwoordelijkheid naar de tegenstander. Die stelt alles in het werk om de wedstrijd plaats te laten vinden. Natuurlijk zijn er legitieme redenen om af te zeggen. Maar ik krijg de indruk dat een “dagje meubelboulevard” tegenwoordig wel eens belangrijker is dan een wedstrijd. Gevolg van bovenstaande is dus dat wedstrijden, op welke wijze dan ook, geen doorgang vinden. En gaat een wedstrijd dan niet door is het wellicht een idee om de scheidsrechter van dienst in te lichten!

Afgelopen week zijn leiders, trainers en scheidsrechters bij elkaar geweest om eens de normen en waarden in de ruimste zin des woords binnen FIT Boys te bespreken. Aan de hand van enkele stellingen werd deze materie besproken. Een van de stellingen ging over een nuttige (slimme) overtreding. Bijvoorbeeld iemand een scoringskans afnemen in de 90e minuut van een wedstrijd en daarmee een verlies voorkomend. De meningen waren nogal uiteenlopend. Een leider kan de mening hebben: prima weer drie punten erbij, een bestuurslid kan zeggen: das wel erg onsportief. Over een ding waren we het wel eens: de nuttige overtreding bestaat niet, het is immers een overtreding. Het is net als de opmerking “het is te licht voor een strafschop”, het is er een of het is er geen. De bijeenkomst zal een vervolg krijgen, maar eerst wordt de mening van de leden, vrijwilligers en ouders gevraagd. Middels een enquête wordt de komende weken info opgehaald. Ik zou zeggen doe mee! En kunnen we FIT Boys maken tot een vereniging waar het nog beter toeven is.

Het seizoen 2017/2018 loopt op z’n laatste benen. Verreweg de meeste wedstrijden op een groot veld is met medewerking van onze 13 scheidsrechters bemand(vrouwd) geweest. De bezetting voor de kleine velden blijft een moeilijk gebeuren. Er zijn wel genoeg scheidsen maar ja, ze voetballen zelf ook en dat blijft vanzelfsprekend voor gaan. Het seizoen 2018/2019 zal gebeuren in samenwerking met onze buren de vv Beilen. Er zal nog een bijeenkomst gepland worden of voorafgaand aan het nieuwe seizoen of binnenkort met alle scheidsrechters van de beide verenigingen.

Het was voor mij als planner soms wel een dingetje om de wedstrijden allemaal te bemensen, maar met de bereidheid en het enthousiasme van de scheidsen (en soms de afgelastingen) is het in 99 procent van de gevallen gelukt.

Scheidsrechter zijn is en blijft een lastig vak, vooral als je je eigen vereniging moet fluiten. Ben je niet partijdig of wil je de schijn niet tegen hebben en is de indruk juist andersom. Hoe je het ook ervaart als voetballer, volgens mij is zeer veel dank verschuldigd aan deze vrijwilligers.

Geniet van de familiedag a.s. zaterdag en van de welverdiende vakantie. En……7 en 8 juli is de samenloop voor Hoop van de gemeente Midden Drenthe op Noord/West. Komt er nog een FIT Boys team bij?

Albert Gerding
06-41104773