Van het Scheidsrechtersfront (240)

31 augustus 2018
de Webmaster

Trappelen
Seizoen 2018/2019 staat te trappelen voor de deur. Zaterdag a.s. de eerste bekerwedstrijden. Een nieuwe commissie staat ook te trappelen: namelijk de gezamenlijke scheidsrechterscommissie van de vv Beilen en cvv FIT Boys. Op de websites van beide verenigingen heeft inmiddels een uitleg gestaan. Wat mij betreft weer een stap in de richting van verdere samenwerking.

Ook een trappelend Sportpark Noord-West, ons sportpark wil graag zijn (of haar) nieuwe look te laten zien. Deze look laat echter nog wel even op zich wachten. Twee velden die door renovatie nog niet bespeelbaar zijn en een veld waar momenteel het kunstgras wordt gelegd. Tot de winterstop zal het wel enigszins behelpen worden verwacht ik zo.

Ook de nieuwe spelvormen staan te trappelen (kijk maar eens op het kunstgrasveld), hieronder enkele regels:
Leeftijd, aantal, veld, doel, speeltijd, bijzonderheden
onder 6: 2 tegen 2, 20 bij 15, 3 bij 1, 8 x 4 min, geen keeper
onder 7: 4 tegen 4, 30 bij 20, 3 bij 1, 8 x 5 min, geen keeper
onder 8, 9: 6 tegen 6, 42,5 bij 30, 5 bij 2, 2 x 20 min, spelleider
onder 10: 6 tegen 6, 42,5 bij 30, 5 bij 2, 2 x 25 min*, spelleider
onder 11, 12: 8 tegen 8, 64 bij 42,5, 5 bij 2, 2 x 30 min*, pupillen scheids
*Bij onder 10, 11 en 12 wordt er ook een time out gehouden na de helft van de 1e en 2e helft. Veel meer info over de spelvormen zijn via de site de vinden.

De VAR (moet eigenlijk SAB zijn, scheidsrechter achter beeldscherm) heeft intrede gedaan in het betaalde voetbal, hoe je het ook wend of keert het voetbal wordt er eerlijker door. Echter ook de man achter het beeldscherm en is maar een mens, en interpreteert en beoordeeld een situatie op basis van de spelregels. Interpretatie is een persoonlijk iets, volgens de dikke van Dale is het “verklaring, uitlegging”. Hands is zo’n gevalletje…..De mogelijkheid is er tegenwoordig en dan moet je die met beide handen aangrijpen.

Nog even terugkomend op de aankomende samenwerking: Op woensdag 19 september a.s. willen we de start van deze samenwerking “wereldkundig” maken. Voorzitter van de commissie Bert Lamberts zal op deze avond e.e.a. toelichten over deze nieuwe samenwerking. Voor deze bijeenkomst worden ook alle (jeugd)leiders en (jeugd)trainers uitgenodigd. Tevens zal betaald voetbal scheidsrechter Jochem Kamphuis aanwezig zijn en onder andere nieuwe spelregels onder de loep nemen, ingaan op een goede relatie tussen de leider(s) en de scheidsrechter en een inkijkje geven in het leven van een betaald voetbalscheidsrechter.

En dan nog even dit: spelers(sters) geboren in 2001 moeten het spelregelbewijs voor 1 september 2018 behaald hebben. De KNVB heeft daarom www.Voetbalmasterz.nl in het leven geroepen. Een flitsende site die junioren op een speelse, maar vooral ook op een duidelijke manier voorbereidt op het kunnen behalen van het spelregelbewijs. Zo zijn er veel oefenmogelijkheden en is er uitleg over de regels en over spelsituaties. Beide aan de hand van aansprekende voorbeelden, vaak uit het topvoetbal. Heb je vragen over het spelregelbewijs? Kijk dan snel op de website van Voetbalmasterz of stuur een e-mail naar spelregelbewijs@knvb.nl.

Albert Gerding
06-41104773