Van het Scheidsrechtersfront (243)

30 september 2018
de Webmaster

Allereerst de scheidsrechter van zaterdag 6 oktober:
VR2: Johan Schutten
FB 2: Douwe visser
FB 4: Jan Eising
JO17-1: Joost van het Reve
JO15-2: n.n.b.
JO13-1: Albert Zuring
JO13-2: Jan Postema
JO12-2: n.n.b.
JO9-1: leider

En die van zaterdag 13 oktober:
VR1: Fedde Boerhof
JO19-1: Jan Postema
JO17-2: Andre van Dijken
JO15-1: Jan Eising
JO11-2: Albert Zuring
JO11-1: Albert Zuring
JO8-1: leider

Vanaf zaterdag a.s. staan de scheidsrechters, van welke sport dan ook, weer een week in de “spotlights”. Het is week van de scheidsrechter! Beide verenigingen zullen dan ook aandacht besteden aan deze vrijwilligers. Mooier zal het zijn dat ook de teams zelf iets (ludieks) bedenken om de scheidsrechter van dienst te bedanken voor haar of zijn wekelijkse inzet.

De VAR blijft in de diverse media onderwerp van gesprek, ik denk wel eens dat men denk dat er een of andere computer achter het beeldscherm zit en foutloos alles kan beoordelen. Helaas was het maar zo, ook de VAR is mensenwerk en wie werkt maakt fouten. Alhoewel zijn het fouten…..natuurlijk zijn er spelregels in het edele voetbalspel, de bal is uit of niet een beetje uit kan niet (wist je wel dat de “buik” van de bal ook over de lijn moet zijn?). Maar bij het grote merendeel van de spelregels komt de interpretatie van de scheidsrechter om de hoek kijken. Bij hands, buitenspel, ruw spel, gemeen spel noem maar op. En ook achter de VAR beeldschermen zitten mensen.

Tijdens 1 van de vele voetbalprogramma’s vond zondagavond een analist dat als je door onkunde (voorbeeld: je wilt de bal op de borst aannemen en dat mislukt) de bal op de arm krijgt het dan strafbaar is. Tja, zo kan iedereen er wel een draai aan geven. Ik zou zeggen laat de scheids en de VAR lekker z’n werk doen. Het voetbal is er in ieder geval een stuk eerlijker van geworden!

Afgelopen weekend zeer jonge scheidsrechters van de KNVB aan het werk gezien op Noord-West. JO15-1 werd door een 15 jarige jongeman uit Assen gefloten, het was zijn eerste officiële wedstrijd in het kader van zijn scheidsrechtersopleiding. Hij kreeg meteen de vuurdoop: de negatieve invloed die een leider kan hebben op hun spelers. ’s Middags zag ik bij het vlaggenschip van FIT Boys een 18 jarige jongeman de derby tegen BSVV uitstekend leiden. Zondagmorgen bij Beilen 2 een 18 jarige jongeman uit Westerbork die in de reserve eerste klasse prima floot. Gezien de vergrijzing onder het KNVB scheidsrechterskorps maar goed ook dat deze jongelui er zijn!!

“Jongeman” van Driel (jongeman in de zin van dat hij vorig jaar is begonnen als KNVB scheidsrechter) was te bewonderen op RTV Drenthe bij de boeren El Clasico tussen Wijster en Pesse. Zijn reactie: “Helaas vloog na 50 minuten effe de vlam in de pan met als gevolg twee rode kaarten. Wel goed gevoel over de gehele wedstrijd over gehouden”.

Albert Gerding
06-41104773

Kijk hier de beelden van de wedstrijd Wijster – Pesse met scheidsrechter Gerald van Driel, met dank aan RTV Drenthe, Onze Club: