Van het Scheidsrechtersfront (245)

22 oktober 2018
de Webmaster

Allereerst de scheidsrechters van zaterdag 27 oktober:
VR1: Johan Schutten
FB 2: Douwe Visser
JO17-1: Andre van Dijken
JO13-1: Sander Wubs
JO13-2: Albert Zuring
JO12-1: Maarten Paping

Fc Emmen werd overklast door PSV afgelopen weekend, niet zo verrassend. Het was verrassender geweest als Fc Emmen een resultaat gehaald zou hebben. Wat wel verrassend was, was het harde spel van sommige Eindhovenaren. Drie gele kaarten tijdens een wedstrijd waarin je heer en meester bent. Tot twee keer toe was ook nog mijns inziens de arbiter van dienst zeer (te) coulant. Bij elke andere arbiter hadden de Eindhovenaren vanaf minuut 23 met een mannetje minder verder gemoeten en later nog met eentje minder. Ik vraag mij dan altijd af als het Emmenaren, Venloernaren of Doetingemmers waren geweest…..De arbiter van dienst was, hoe kan het ook anders de heer Nijhuis, de arbiter met zijn eigen regels zo lijkt het wel (weer).

Afgelopen zaterdag zat het wederom het vlaggenschip van FIT Boys niet mee. Tegen de koploper werd achteraf met 2-2 verloren (als je in de 96e minuut de gelijkmaker om de oren krijgt, kun je het wel zo stellen). Ook hier een discutabel moment. De bal stuit via de voet van een FIT Boys speler tegen de hand: pingel volgens de arbiter van dienst. Voor zover ik het kon zien absoluut geen opzet en volgens mij is dat het criterium om van strafbaar hands te spreken. Gelukkig werd de strafschop op uitstekende wijze gekeerd door de doelman. Gerechtigheid……? Door een vrije middag, gegund door de KNVB, ook het andere vlaggenschip uit Beilen bekeken. Als scheidsrechter kijk je meer naar de collega als naar het spel. Gelukkig zijn er dan medetoeschouwers die daar dan meer verstand van hebben. De arbiter van dienst was een paar keer ongelukkig met het nemen van een beslissing (het zijn net mensen) maar verder een goeie pot.

Al kijkend naar de wedstrijd kun je tegenwoordig alle tussenstanden op de andere Drentsche velden volgen. Na een minuut of 15 stond er bij de wedstrijd Witteveense Boys – Wijster al een 2-2 tussenstand. “Die kant maar op gaan dan?” stelde ik voor aan enkele medetoeschouwers hetgeen met gefronste wenkbrauwen werd beantwoord. 5-5 (met tussenstanden van 0-2, 4-2, 4-5) was het wel spectaculairder geweest dan de regelmatige, dus verdiende, 5-1 overwinning van Beilen op Asser Boys. Beilen spelend met een uitblinkende Koen Holemans, “Die moet vaker naar Mallorca” hoorde ik een van de kenners om mij heen roepen, dat zal ongetwijfeld zo zijn. Tegen het eind van de wedstrijd waren er enkele Beilen spelers die geblesseerd ter aarde stortten, “die hebben geen zin in trainen de komende week” of woorden van die strekking was toen een gehoorde opmerking uit het publiek. Was het wellicht een ervaringsdeskundige uit vroeger dagen?

Over app’s gesproken, die waren er vroeger (en dan denk ik aan ongeveer 20/25 jaar geleden) natuurlijk niet maar wel was er de Drentsche courant. Met daarin alle uitslagen van alle senioren elftallen van alle Drentsche verenigingen. Vervolgens kreeg je in de loop van de week alle standen netjes uitgeprint van de afdeling Drenthe (zetelde in Beilen, wat was dat gemakkelijk!) van de KNVB in de brievenbus en werden in de kantine ter inzage aangeboden. Wat een service! Ik vrees dat er nu voetballers(sters) te over zijn die niet weten op welke plaats ze bivakkeren op de ranglijst………

Komende zaterdag gaan we de eerste afgestudeerde scheidsrechter aan het werk zien: Jannes Broeklander zal de spits afbijten. Jannes succes en vooral plezier gewenst!

Albert Gerding
06-41104773