Van het Scheidsrechtersfront (250)

26 november 2018
de Webmaster

Allereerst de scheidsen van zaterdag 1 december:
VR1: Fedde Boerhof
FB 2: Jan Eising
JO17-1: Jan Postema
JO13-1: Joost van het Reve
JO13-2: Andre van Dijken (ovb)
JO12-1: nnb
JO09-1: leider
JO08-1: leider

En dan nu de 250ste editie van Van het Scheidsrechtersfront met een gastschrijver:

De zijlijnrechter

Het is een hele eer om in de gastcolumnisten traditie van Albert Gerding, sinds jaar en dag het scheidsrechtersopperhoofd van Fit Boys en omstreken, uitgenodigd te worden voor column nr. 250. Als heiden van die andere club op Noord-West je licht mogen laten schijnen over de arbitrage in het geschrift van de CVV is een voorrecht dat niet iedereen is gegeven. De oorsprong hiervan zal gelegen zijn op Terhorst waar de scheiding der geesten helemaal niet bestond en zelfs exo-oecumenisch paaltjesvoetbal werd gespeeld op het erf van Bertus Gerding, dan wel op de sintels voor de schuurbaander van Dijks.

Door: Jan Dijks

Graag wil ik deze unieke gelegenheid aangrijpen om het met u te hebben over de assistent-scheidsrechter (m/alles tussen/v). Zo ineens was hij daar. Waar was de grensrechter gebleven? Het takenpakket van de grensrechter was verzwaard en daar hoorde een bijpassend wasvoorschrift label bij. De assistent mocht zich nu ook bemoeien met dingen in het veld waar hij tot dan toe alleen zijn grenzen bewaakte. In het professionele voetbal met neutrale teams heeft die verandering zich bewezen met toppers als Erwin Zeinstra en Sander van Roekel aan de zijde van de alom, doch tegenwoordig wat minder bewierookte Bjorn Kuipers.

In het amateurvoetbal is het een ander verhaal. De illusie wordt gewekt dat teamwork de hoogste prioriteit geniet. Vooraf vindt in de kleedkamer overleg plaats met de assistenten wie bij corners de achterlijn neemt en wie de zestienmeterlijn. Mooi natuurlijk en teamgeest kweken draagt bij aan een goede prestatie. Aan de zijlijn komt echter vaak het duiveltje van de clubgrensrechter weer op de schouder zitten. Op mijn slaapkamerdeur hing vroeger een levensgrote poster van Willem van Hanegem, ik was groot fan van de voetballer. Hij durfde ooit te beweren in Voetbal International dat een goede grensrechter minimaal 8 punten pakt voor diens club. Ik ben duidelijk geen fan van de columnist Van Hanegem. Het is namelijk een diepgewortelde kwaal geworden in het amateurvoetbal. De term assistent-scheidsrechter zorgt daarbij voor toenemende verwarring. Het wekt de schijn van neutraliteit. Het is en blijft echter de clubgrensrechter die graag van betekenis wil zijn voor zijn team en na afloop gezellig samen met de ploeg aan de lange tafel een consumptie nuttigt en het weekend doorneemt. Daar valt wel wat van te zeggen, maar het is in ieder geval duidelijk naar de toeschouwers.

Het is dus tijd voor verandering. We gaan niet langer accepteren dat bijvoorbeeld twee spelers samen op de keeper af gaan en schrik hebben om de bal breed te leggen vanwege het mogelijke vlagsignaal van de extra verdediger langs de zijlijn. Oh nee? Nee! Oh.

Geïnspireerd door een Schotse arbiter uit Edinburgh alwaar de veteranen van VV Beilen een uitwisseling hadden en een wedstrijd speelden in de Hooglanden, en die Beiler vlagger Hans Kuper tot de orde riep, een schets van de situatie. Hans stak zijn vlag de lucht in voor Schots buitenspel. De kiem voor de Brexit was gelegd! De referee vroeg hem waar hij mee bezig was. Het was namelijk niet de bedoeling dat de linesman zich met het spel bemoeide. Pas als de bal over de lijn was maakte deze Schot graag gebruik van de diensten van zijn gast uit de Eurozone. Buitenspel constateren behoorde tot het takenpakket van de scheidsrechter. Eureka! Hierin schuilt de route naar de oplossing.

We houden van voetbal om de schoonheid van het spel, mooie doelpunten, parades van keepers, gemiste opgelegde kansen en ouderwetse uitslagen. Niet om het gezeur over randzaken. Daarom moet het anders.

In het betaalde voetbal en de amateurs tot en met de 2e klasse standaardteams gaat de KNVB de uitdaging aan om neutrale arbitrale trio’s aan te kunnen stellen. Daaronder schaffen we buitenspel af en gaan we lekker voetballen met veel doelpunten over en weer uit lange passes op spelers die blijven hangen ver op de speelhelft van de tegenstander. Geen ergernis meer over de eeuwige discussie van de meest besproken regel in het voetbal. Extra gevoed door het scherpe oog van de assistent-scheidsrechter die soms vermeend weer is getransformeerd tot clubgrensrechter.

Die functie wordt in het toekomstige Schotse model opgewaardeerd naar… zijlijnrechter!