Van het Scheidsrechtersfront (259)

4 maart 2019
de Webmaster

Allereerst de scheidsrechters voor zaterdag 9 maart:
VR2: Johan Boer (ovb)
FB2: Albert Gerding
FB3: Jan Eising (ovb)
JO19-1: Joost van het Reve
JO17-2: André van Dijken
JO13-2: Albert Zuring
JO12-1: leider
JO8-1: leider

Eerst even een berichtje uit de ziekenboeg: Jan Postema zal een dezer dagen een buikoperatie moeten ondergaan. Jan sterkte gewenst en een spoedig herstel!

Met ingang van het komende seizoen staan er volgens diverse media de volgende spelregelwijzigingen op de rol (vreemd is wel dat op de officiële KNVB site er nog niets over te vinden is….)
1. DE HANDSBAL: Een doelpunt wordt voortaan altijd afgekeurd als de bal een arm of hand heeft beroerd, ook al is het onbedoeld en is er sprake van aangeschoten hands.
2. TIJDREKKEN TEGENGAAN Spelers die worden gewisseld, moeten het veld via de kortste route verlaten, dus richting de dichtstbijzijnde zij- of achterlijn. Nu gaat dat nog via de middellijn aan de zijkant van het veld, en dat zorgt voor veel vertraging in het spel.
3. AANVALLERS NIET WELKOM Bij vrije trappen mag een speler van de ‘aanvallende’ partij niet meer in de muur van de tegenstander gaan staan. De afstand die genomen moet worden van de muur is minstens één meter, om zo belemmering van het zicht van de keeper te voorkomen.
4. WIJZIGING DOELTRAP De bal hoeft bij een doeltrap niet meer het zestienmetergebied te verlaten voordat een speler de bal mag aanraken.

Vooral het hands verhaal vind ik een goeie maar dan wel voor aanvallend en verdedigend hands. Wellicht moet je dan wel een aangepaste straf (denk aan de strafcorner bij hockey) bedenken. Of de regel dat een strafschop-doelpunt voor 1 telt en een “gewoon” velddoelpunt voor 2.

Voor wat betreft het tijdrekken: doe ook wat aan de ingooi en als de doelman de bal in de handen heeft. Bij de ingooi de regel instellen dat de man/vrouw die de bal pakt ook daadwerkelijk ingooit en niet weer de bal naar een medespeler gooien, en ook nog binnen 10 seconden. En dat de keepers met de bal in de hand, ze lopen tegenwoordig een wandelvierdaagse door het strafschopgebied, lopen zonder dat er tegen opgetreden wordt. Binnen 6 seconden weer in het spel brengen!

Geen aanvallers in de muur; daar wordt het wel overzichtelijker van en scheelt een boel trekken en duwen. Maar ik zie de trammelant al om de spelers op een meter afstand te krijgen. En dan van die doeltrap lijkt me een prima idee.

Bij enkele scheidsrechters staat o.v.b., onder voorbehoud. Blessures en verhinderingen zorgen ervoor dat de spoeling nogal dun is de komende weken.

Albert Gerding
06-41104773