Van het Scheidsrechtersfront (264)

6 april 2019
de Webmaster

Allereerst de scheidsrechters voor zaterdag 13 april:
VR1: Albert Gerding
FB 2: Jan Eising
FB 3: n.n.b.
FB 4: Johan Schutten
JO17-1: Andre van Dijken
JO15-2: Joost van het Reve
JO13-2: Johan Boer (ovb)
JO8-1: leider

Afgelopen donderdagavond was het bijna zover, de wedstrijd van Fit Boys JO19-1 stond op het punt van afgelasting. Reden, je raad het al, geen scheidsrechter beschikbaar. Door diverse omstandigheden was er maar een handjevol scheidsrechters beschikbaar. Gelukkig deed de oproep via de sociale op donderdag goed z’n werk. Johan Koster nam JO15-1 voor z’n rekening en de scheidsrechter voor JO19-1 kwam wel uit zeer verrassende hoek. Jazzy Hendriks, KNVB scheidsrechter, nam contact met me op. Hij had via familie de twitter oproep onder ogen gekregen. Hij wist wel een scheidsrechter in opleiding om de wedstrijd te fluiten. Jazzy zelf was als begeleider meegekomen. Zo werd een afgelasting op het laatste moment voorkomen! FIT Boys is beide heren (en ook Johan) zeer veel dank verschuldigd.

Helaas ben ik bang dat het niet bij deze ene keer gaat blijven, en dan bedoel ik dat er geen scheidsrechter voor handen is. Komende zaterdagmiddag zijn er 4 scheidsrechters nodig voor ST Vrouwen 1 (12.45 uur), en FIT Boys 2, 3 en 4 (allen 14.30 uur). Jammer genoeg spelen ze allen op een niveau waar de KNVB geen scheidsrechters voor aanstelt. De puzzel is op dit moment, maandagmiddag, nog (weer) niet compleet. Het befaamde driede is nog scheidsrechterloos,

Op zaterdag fluiten en zelf vervolgens ook nog op die zaterdag een wedstrijd spelen is verre van een ideale combinatie. Daarom via deze weg een oproep aan de spelers en speelsters van de 30+, 35+ en 45+ vrijdagavondcompetities. Niet om zaterdag a.s. al een wedstrijd te fluiten (mag wel natuurlijk!) maar wel om eens na te denken of je in de toekomst wel op deze manier je steentje bij te willen dragen. Eind oktober, begin november willen we als gezamenlijke commissie een verenigingsscheidsrechters cursus van de KNVB organiseren. Ook clubs uit de regio willen we contacteren of er belangstelling is.

Opvallend waren diverse spelmomenten tijdens de wedstrijd Vitesse tegen PSV. Was de eerste strafschop wel een strafschop? Mijn mening is van niet, het is een spelmoment waarin de doelman probeert de bal te onderscheppen (breed maken) en de aanvaller laat vervolgens bewust zijn been “hangen” in dat van de doelman. Dat je het niet waarneemt in volle snelheid is begrijpelijk maar dat de VAR zich ook laat foppen….En dan gevaarlijk spel. Ik weet niet anders dan dat gevaarlijk spel raak een directe vrije trap is en niet raak indirect. Is het niet zo dat hier nog een andere spelregel van toepassing is namelijk ernstig gemeen spel met de kans de tegenstander te blesseren? En hiervoor hoef je de tegenstander niet te raken om een directe vrije trap tegen te krijgen. Volgens mij dus hier wel een pingel. Maar ook al vind je het geen penalty dan had de spelhervatting in ieder geval een indirecte vrije trap moeten zijn in het strafschopgebied. Toch bijzonder dat zowel de VAR als de scheids van dienst niet de juiste beslissing namen. Vervolgens is de normaal ogenschijnlijk aardige trainer van Vitesse is ineens een stuk minder aardig geworden…..

Albert Gerding
06-41104773