Van het Scheidsrechtersfront (265)

15 april 2019
de Webmaster

Allereerst de scheidsrechters van deze week:
woensdag 17 april:
VR1: Albert Gerding

zaterdag 20 april:
VR1: Andre van Dijken
FB 4: n.n.b.
JO19-1: n.n.b.
JO12-1: Johan Boer

Afgelopen weekend in het pittoreske Beetsterzwaag voor het eerst in weet niet hoelange tijd 2 rode kaarten in een wedstrijd getrokken voor twee afzonderlijke situaties. Bijzonder is dan wel dat er verder helemaal geen gele kaarten vielen tijdens de wedstrijd. In het eerste geval kwam een speler met volle vaart met een gestrekt been in en schampte daarbij de tegenstander. Deze kon gelukkig wel de wedstrijd vervolgen. In de tweede situatie een gevalletje van een hoog been en laag koppen. Speler werd geraakt aan het hoofd (schade viel ook hier gelukkig mee) en nam wraak door trappende beweging te maken naar zijn tegenstander. De situatie van het hoog trappen en laag koppen heb ik beoordeeld als een “dubbel fout”. Het been was te hoog en het hoofd te laag; in beide gevallen dus niet volgens de spelregels. En zo werd het 10 tegen 10. Na afloop van de wedstrijd liep ik met een der assistenten van het veld en hij vond beide rode kaarten meer dat terecht. Om er aan toe te voegen dat eentje sowieso nog wel besproken zou worden thuis, want wat bleek, de eerste “dader” was zijn zoon.

De twee situaties hebben als gevolg dat er nogal heftige “vergaderingen” plaatsvinden op en rond het veld, helemaal als beide voorvallen vlak bij de dug-outs plaatsvinden. Bijna iedereen haast zich naar het plaats delict en wil zijn of haar menig wel even geven. Diverse adviezen, van kleur kaart tot “het was toch niks”, worden je op een duidelijke en nogal luide manier medegedeeld.

Voor het komende seizoen worden er dus een aantal nieuwe spelregels ingevoerd, der is er nog wel eentje: iedereen blijft na een fluitsignaal minimaal 10 meter bij de scheids van dienst vandaan met als uitzondering natuurlijk de aanvoerders.

Achteraf vraag ik me af of de schreeuwende en “opruiende” trainer van een van de ploegen invloed heeft gehad op het verloop van deze wedstrijd…..

Komende zaterdag maar een klein programma, maar toch een groot probleem: er zijn nog twee scheidsrechters nodig: voor 19-1 om 10.45 uur en het alom geprezen 4e om 14.30 uur. Tegen beter weten in toch maar een oproep alhier………

Albert Gerding
06-41104773