Van het Scheidsrechtersfront (267)

6 mei 2019
de Webmaster

Allereerst de scheidsrechters van zaterdag 11 mei:
FB 2: Albert Gerding
FB 4: Berjon Groenink
JO19-1: n.n.b.
JO17-2: Andre van Dijken
JO13-2: Albert Zuring
JO12-1: Johan Boer
JO10-1: leider

Er was is Nederland nogal wat kritiek op het uitstellen van de laatste competitieronde. Dit om Ajax een goede uitgangspositie te verschaften voor het verloop van de Europese wedstrijden. Neemt de KNVB eindelijke een duidelijke beslissing is het weer niet goed. Moord en brand werd er geschreeuwd door menig Nederlandse club. Competitievervalsing zou het zijn. Ik kan me zo voorstellen dat de KNVB in de competitieplanning geen rekening heeft gehouden, althans weinig rekening, met een Nederlands team dat op de drempel staat van de finale. En terecht overigens gezien de uitschakeling van bijna alle Nederlandse teams in Europees verband al in de voorrondes. Iets wat echt competitievervalsing oplevert is het feit dat elftallen al in een vroeg stadium van de competitie kampioen zijn geworden of in de grote voetballanden al een plekkie in de champions league of Europa league hebben gehaald. Er zijn competities waar de eerste drie of vier al recht hebben op een plaatsje in het miljoenenbal. Zodra deze is behaald is de motivatie soms ver te zoeken of worden er B elftallen opgesteld. Je zal daar als hard werkend provincieclubje met een minimale begroting maar slachtoffer van worden.

Met enige verbazing gekeken naar de diverse halve finales in Europa en de bekerfinale in eigen land. Het idee bekruipt mij dat het geven van een gele kaart wel heel wat bijzonders in geworden. Je moet wel heel wat uitvreten wil je een prent voorgeschoteld krijgen. Tis net of ze van hogerhand instructies meekrijgen. Waarom vraag ik me dan af…willen ze de elftallen die in de finale komen zo compleet mogelijk in de finale krijgen? Als dat zo is, is daar wel wat voor te zeggen. En voor wat betreft de bekerfinale…ik zou het niet weten.

Door blessures en andere omstandigheden is het de laatste weken moeilijk alle wedstrijden te bezetten. Enige medewerking van een ieder is meer dan gewenst en gelukkig zijn er mensen die spontaan hulp bieden, waarvoor hartelijke dank!

Scheidsrechter Jan Postema is nog steeds aan het revalideren na een hersteloperatie, helaas is thuis komen nog geen optie. Daar bovenop moet hij, waarschijnlijk in juni/juli nogmaals onder het mes. Jan, sterkte gewenst en we hopen je het volgende seizoen weer te ontmoeten op Noord/West!

Albert Gerding
06-41104773