Van het Scheidsrechtersfront (270)

27 mei 2019
de Webmaster

Afgelopen zondag een wedstrijd “om des keizers baard” mogen fluiten in het door buitenlanders geconfisqueerde Giethoorn. Niet dat daar op het voetbalveld iets van te merken was, deze is op een veilige afstand van de grachtengordel neergelegd, maar op de weg ernaar toe wel enkele verdwaalde en verdwaasde toeristen de weg gewezen. De wedstrijd stond in het teken van afscheid, bij beide teams nam een elftal spelers afscheid en ook diverse leiders en een trainer hielden het voor gezien. Als je al een jaar of 10 in de vijfde klasse fluit is het niet zo gek dat je nogal eens dezelfde spelers tegenkomt. Mooi waren de handdrukken en dankwoorden van een aantal spelers die ik mocht krijgen toen hun geplande wissels plaatsvonden. “Bedankt dat ik al die jaren tegen je aan mocht zeuren” of woorden van die strekking was de begeleidende opmerking bij een van die handdrukken. Ik kan dan niet anders zeggen dan “graag gedaan en geniet van je voetbalpensioen”. Met daarbij het advies dat ie altijd nog scheidsrechter kan worden.

Onlangs wat beelden uit de oude doos bekeken op Youtube, wedstrijden van de Europacup uit de midden jaren 70 van de vorige eeuw. Wat was voetbal simpel destijds….je hoefde niet na te denken over het juichen na een doelpunt, gewoon twee handen in de lucht. Je hoefde niet na te denken over het bejegenen van de scheidsrechter, het kwam gewoon niet in je op. Je hoefde niet na te denken over kunstgras, geen gras, dan speel je toch gewoon op zand. Je hoefde als kind niet na te denken over waar ga ik zitten in het stadion, je zat gewoon tegen de reclameborden met je voeten bijna in het veld. Je hoefde niet na te denken over sponsoring, dat was er niet. Je hoefde niet na te denken over fopduiken, ze bestonden nog niet. Je hoefde niet na te denken over je haardracht, het enige wat beschikbaar was brylcreem. Was voeger dat toch alles beter…..?? In ieder geval wel anders!

Voor onze verenigingsscheidsen van Noord/West zit het voetbalseizoen er weer op. De komende week maar es inventariseren wie volgend ook weer beschikbaar zijn. De eerste reactie zijn positief! Das mooi. Voor het komend seizoen MOETEN er scheidsrechters bij……met het huidige aantal redden we het niet op sportpark Noord/West, de vergrijzing slaat letterlijk toe!

Albert Gerding
06-41104773