Van het Scheidsrechtersfront (273)

1 september 2019
de Webmaster

Allereerst de scheidsrechters van deze week:
FB 4: Johan Schutten
JO19-1: Joost van het Reve
JO15-2: Douwe Visser
JO13-1: Johan Boer
JO12-1: Albert Zuring
JO9 & JO10: Leider

Afgelopen vrijdag een succesvolle bijeenkomst gehad over de o.a. nieuwe spelregels in het edele voetbalspel. Zo rond de 40 personen hebben de moeite genomen om zich te laten informeren. Wel bijzonder in deze dat de mensen waar het echt om gaat, en dat zijn de spelers, schitterden door afwezigheid. Dank aan de COVS/HZOD voor de prima uitleg. Tevens dank aan de kantinemedewerkers van de vv Beilen!

Voor diegenen die er niet waren de meest voorkomende nieuwe spelregels:

  • Spelers die gewisseld worden dienen het veld voortaan bij de dichtstbijzijnde zij- of achterlijn te verlaten en niet langer, zoals nu, bij de middenlijn aan de zijkant van het veld. Die aanpassing moet tijdrekken tegengaan. Echter de scheidsrechter beslist!
  • Een keeper hoeft niet langer de bal (bij doeltrap of vrije trap) uit het zestienmetergebied te werken. Zijn verdedigers mogen de bal óók daarbinnen aannemen. Tegenstanders dienen wel buiten het strafschopgebied te blijven en mogen aanvallen zodra de bal in beweging is.
  • Het is niet meer toegestaan om als aanvaller in de muur van 3 of meer verdedigers te gaan staan bij een vrije trap. De aanvaller moet straks minstens een meter van de muur verwijderd zijn.
  • Een handsbal in een aanvallende situatie is vanaf komend seizoen altijd hands. De intentie is straks niet meer relevant. Als een speler de bal met de hand raakt en uit die aanval valt een doelpunt, dan wordt dat moment afgefloten. Eerder was het zo, dat er werd gekeken of er opzet in het spel is. Let wel op alleen in aanvallende situatie!!
  • De bal is uit het spel wanneer deze een wedstrijdofficial raakt en op het speelveld blijft en: een team een veelbelovende aanval kan starten of de bal direct in het doel gaat, of het andere team in balbezit komt. In al deze gevallen wordt het spel hervat met een scheidsrechtersbal. De scheidsrechtersbal: het laten vallen van de bal gebeurt voor de doelverdediger (als het spel werd onderbroken in het strafschopgebied) of voor één van de spelers van het team dat de bal het laatst speelde, op de plaats waar dit gebeurde; alle andere spelers (van beide teams) moeten zich op minimaal 4m afstand bevinden

Enkele jaren was er de mooie seizoensopeningsouverture tussen de beide hoofdmachten van de bespelers van Noord/West. Het leek een mooie traditie te worden. Helaas heeft het evenement sinds twee jaar, om waarschijnlijk moverende redenen, geen doorgang kunnen vinden. Erg jammer. Zelfs nu met de in gebruik name van het gerenoveerde sportpark was het schijnbaar moeilijk datumprikken. En gerenoveerd is het: ik denk dat straks de plaats Beilen een schitterend en up to date voetbalpark heeft. Het is nu nog even passen en meten maar als de weergoden een poosje willen meewerken moet het de komende weken/maanden allemaal goedkomen. Bepaald verzoek in deze aan Martin Datema, hij weet wel wat ik bedoel……

We kunnen dus wel spreken over een nieuw sportpark, de komende 20 jaar zijn de verenigingen weer tot elkaar “veroordeeld”. Bij een nieuw sportpark hoort een feestelijke opening. Is het volgende wellicht een optie, ook in het kader van de oriënterende gesprekken van samenwerking: organiseer aan het einde van dit seizoen (of aan het begin van het seizoen 20/21) een mega familiedag, beide familie verenigingen hebben immers al zo’n dag, maak er een zeer groot mixtoernooi van, gooi alle spelers(sters), jong en oud, op de spreekwoordelijke hoop, nodig de benodigde “bobo’s” uit en laat zien dat je trots bent. Maak er een sportieve gezellige voetbaldag van met als slotstuk een (mix?)wedstrijd tussen de hoofdmachten en een afsluitend feestje. Het is maar een idee…..

Graag wil ik 20 september nog even onder de aandacht brengen: de info avond voor belangstellenden die er over denken scheidsrechter te willen worden. Vragen als “wat kan ik verwachten?”, “wat wordt er van mij verwacht?” zullen aan de orde komen. Dus denk je erover scheidsrechter te willen worden….noteer dan 20 september in je agenda!

Albert Gerding
06-41104773