Van het Scheidsrechtersfront (280)

28 oktober 2019
de Webmaster

Allereerst de scheidsrechters van dienst voor zaterdag 2 november:
VR1: Johan Schutten
FB 2: Jan Eising
FB 3: Douwe Visser
JO17-1: Johan Boer
JO15-1: Andre van Dijken
JO13-1: Albert Zuring
JO9-1: Maud Kamps
JO8-1: Sem Hoiting

Afgelopen zaterdag heeft de eerste “afgestudeerde” scheidsrechter zijn debuut gemaakt! Kjell Stahlmecke heeft Beilen Jo 11-2 gefloten. En dat was een wedstrijd op een half veld en niet zoals in de cursus een kwart veld. Hier moet je echt als scheidsrechter tussen de spelers door lopen. Het is, zeker dan, niet zo gek dat je ietwat gespannen bent voor de wedstrijd. Kjell deed het bijzonder goed en zien we vast vaker terug als scheidsrechter! De komende weken gaan we proberen nog meer van de afgestudeerden aan de fluit te krijgen.

Tijdens de wedstrijd van FIT Boys 1 afgelopen zaterdag een situatie waarbij de beslissing van de scheids van dienst in twijfel werd getrokken. Zelf de wedstrijd niet gezien maar het was wel “leuk” om na afloop de diverse standpunten te horen en dat ook bleek dat een ieder een andere ervaring had over de situatie. Wat was er gebeurt? Een speler van de thuisclub ging alleen op de keeper af, omspeelde de keeper om te scoren (en die kans was zeer groot), echter werd hij door de doelman ten val gebracht. Bij een 0-4 stand niet zo slim, maar dat terzijde. De scheids van dienst beoordeelde pingel en rood voor de keeper. Nu is er sinds enige tijd de regel dat er, onder bepaalde omstandigheden, geen dubbele straf meer plaats hoeft te vinden. En dan bedoel ik een pingel met daarbij een rode kaart. Voorwaarde voor de regel is, zoals ik het zie, dat er een duel om de bal plaats moet vinden. Is dit het geval dan is de straf, bij een doorgebroken speler (of een speler in scoringspositie), een pingel en een gele kaart. De discussie van afgelopen zaterdag ging erover of het wel een duel om de bal was, was de bal wel in de buurt? De meningen liepen daarover nogal uiteen. Zelfs de opgespeurde spelregel bood geen uitkomst. Het is niet zo dat de rode kaart in combinatie met een penalty er niet meer is. Sla je de bal als verdediger uit het doel en voorkom je zo een doelpunt, dan is het rood en een pingel. Schoffel je iemand genadeloos onderuit, ook in een duel om de bal dan is het ook rood en een strafschop. Ook afgelopen zaterdag was het de scheidsrechter die een oordeel moest geven over de situatie en heeft dit naar eer en geweten gedaan. Al sloeg bij hem de twijfel wel toe. Wel was het goed te zien dat na de wedstrijd met respect naar elkaars mening werd geluisterd!

En dan nog het gevalletje buitenspel, wel of niet, van Ajax. Volgens mij is het moment dat de bal de voet verlaat het moment om te bepalen of het wel of geen buitenspel is. Zelfs met de huidige technische mogelijkheden lijkt het me onmogelijk om dat moment correct te bepalen. Een fractie van een tiende, honderdste van een seconde te vroeg of te laat het beeld stoppen kan je zomaar een paar miljoen kosten. En beste UEFA: een fout toegeven kan en mag best!

In het verlengde van het buitenspelverhaal is er de discussie over wel of geen hands. Wie het nog weet mag het zeggen. Denk dat het tijd wordt om te zeggen hands is hands opzettelijk of niet. Dan nemen we enkele strafschoppen per wedstrijd maar op de koop toe. Maakt het spelletje voor de toeschouwers in ieder geval wel interessanter. Of…..we schaffen de VAR maar weer af en nemen (meer) foute menselijke beslissing op de koop toe!

Albert Gerding
06-41104773