Van het Scheidsrechtersfront (283)

25 november 2019
de Webmaster

Allereerst de scheidsrechters voor komende zaterdag 30 november:
FB 4: Jan Eising
JO17-1: Joost van het Reve
JO15-1: Johan Boer
JO13-1: Albert Zuring
JO10-1: nnb
JO9-1: nnb
JO8-1: nnb

Wat hebben we het als voetbalwereld weer druk gehad met minuten stilte, of eigenlijk een minuut niet voetballen. Dit allemaal om discriminatie uit te bannen, in dit geval op de voetbalvelden. Doet me weer denken aan enkele jaren geleden toen een assistent het leven liet tijdens zinloos geweld op het voetbalveld. Persoonlijk vind ik geweld altijd zinloos maar dat terzijde. Enkele weken was Nederland destijds in rep en roer en nu ook weer. En ook nu zullen we net als toen over enkele weken weer overgaan tot de orde van de dag. Natuurlijk is discriminatie in welke vorm dan ook verschrikkelijk maar of een minuut niet voetballen veel zal oplossen…….ik denk het niet. Zie de twee incidenten die afgelopen weekend in het nieuws waren. Dit zijn dan de incidenten tijdens wedstrijden “op niveau” waarover we berichten door van krijgen via de media , maar hoeveel zullen het zijn bij de wedstrijden van “bal op het dak 7”??

Woorden als homo, mongool, kanker (met excuses) en noem maar op, vallen die ook onder discriminatie of is dat beledigen. Als dat laatste het geval is dan wordt er heel was af beledigd op de Nederlandse velden op elk niveau. En daar sta je dan als scheidsrechter tussen en moet je al dan niet reageren op woorden, opmerkingen die je tijdens een wedstrijd allemaal hoort. Opmerkingen aan het adres van tegenstanders (ook met enige regelmaat spelers van het eigen team) maar ook zeker aan het adres van de scheidsrechter. “Je moet niet alles willen horen” als scheidsrechter wordt er dan gezegd. Misschien moeten we daar maar eens mee stoppen. En gewoon affluiten als je een onvertogen woord hoort, denk dat er dan weinig gevoetbald …..Wellicht helpt dat beter als een minuut niet voetballen.

Dit schrijvend realiseer ik me dan ook dat het geen wonder is dat het scheidsrechter zijn geen aantrekkelijke vrijwilligersfunctie is…..en toch vind ik het (meestal) mooi werk!

Albert Gerding
06-41104773