Van het Scheidsrechtersfront (285)

9 december 2019
de Webmaster

Allereerst de scheidsrechters voor komende zaterdag 14 december:
FB 2: Jan Eising
FB 3: Joost van het Reve
FB 4: n.n.b.
JO13-2: Paul Nap
JO8-1: leider

Alweer het laatste schrijfsel van 2019, de tijd vliegt voorbij. Wat was er 20 jaar geleden een paniek toen het jaar 2000 voor de deur stond. Computersystemen zouden het loodje leggen, de hele wereld kon wel eens op de kop komen te staan. Het is allemaal wel meegevallen, volgens mij is de overgang naar de jaren 2000 geruisloos gegaan. De grootste verandering van de laatste 20 jaar in het scheidsrechters wezen is wel de invoering van de VAR, met alles discussie van dien. Benieuwd hoe het scheidsen er over twintig jaar uitziet, als er nog scheidsrechters zijn!

Twintig jaar geleden….was er toen ook al een scheidrechters tekort? Ik denk het wel maar de nood was toen niet zo hoog als anno 2019. Was er toen meer respect voor de scheids? Was het taalgebruik tijdens wedstrijden minder heftig? Werd er minder gediscrimineerd? Was er minder geweld? Was de afstand tussen KNVB en clubs kleiner? Was er toen nog een KNVB die gaf om de scheidsrechters? Zijn de antwoorden op deze vragen een reden voor de afname van het aantal arbiters? Geef daar als lezer zelf maar antwoorden op. Feit is dat sinds de eeuwwisseling het aantal scheidsrechters voor club als KNVB drastisch gedaald is. En zal het de komende 20 jaar nog verder dalen…ik vrees van wel.

Dus ook op de drempel van 2020 nogmaals de oproep om scheidsrechter te worden. De cursus kan ook zeker van waarde zijn voor al fluitende mensen zonder daar voor opgeleid te zijn. Opgave kan via deze link: https://knvb-digitaal.sportlink.com/activitydetails.jsp?activityid=14224710

Afgelopen week zijn, via de commissie van Midden Drenthe zomer cup, alle clubs in de gemeente Midden Drenthe via de mail op de hoogte gebracht (met dank aan Johan Boer) van de cursus. Kosten komen, in geval van vv Beilen en c.v.v. FIT Boys voor rekening van de club. Dat zal neem ik aan bij de andere clubs niet anders zijn.

De decembermaand schiet al weer mooi op, Sinterklaas heeft met zijn makkers weer menig mens blij gemaakt; zijn collega de Kerstman heeft z’n plaats zoals gewoonlijk ingenomen. Feest alom dus. Namens de scheidsrechters commissie goeie feestdagen en een sportief maar vooral gezond 2020 gewenst!

Albert Gerding
06-41104773