Throwback Thursday part 3 – 1998 t/m 2019

4 juli 2019
de Webmaster

Ook deze zomerstop, net als vorig jaar de serie ‘FIT Boys – The Great History’ in 17 delen, blikken we terug op de rijke historie van FIT Boys. En dat die historie rijk is, hebben we vorig seizoen al kunnen lezen. Kampioenschappen, feestjes, maar ook memorabele momenten en FIT Boys is heel vaak zeer vernieuwend bezig geweest. Een historie waar FIT Boys meer dan trots op is.

Vandaag de 3e uit de serie ‘Throwback Thursday’ en dit is een hele bijzondere….

Martin Datema in 21 jaar
In het seizoen 1998/1999 startte Martin Datema als leider van FIT Boys 1 onder trainer/coach Eduard Manders (die ons helaas veel te vroeg ontvallen is). Tussen 1986 en 1988 was Martin al leider van FIT Boys A1 en van 1988 tot en met december 1990 leider van FIT Boys 3. In de jaren 1992 tot en met 1995 was Martin actief in Haarlem bij SBJ/Energie 1 (grensrechter) en SVJ/Energie zaal 4 (medeleider/lijnrechter). In 1998 dus weer actief in Beilen als leider van FIT Boys 1 en in januari 2000 verhuisde Martin ook weer naar Beilen.

In 1999/2000 is Martin nog steeds leider en Eduard nog steeds trainer/coach. Maar Martin heeft tijd over en solliciteert voor de functie van leider bij FIT Boys zaal 3 en schrijft een sollicitatiebrief aan leider Jan Stevens (zie onder dit stuk). Hij wordt aangenomen en is dan ook leider van FIT Boys zaal 3. In 2000/2001 werken Martin en Eduard nog steeds samen. En de resultaten zijn prima en het team draait seizoen na seizoen in de top van de 3e klasse mee. Seizoen 2001/2002 komt Epke Brouwer aan het roer en hij zal 2 seizoen blijven. In het seizoen 2002/2003 blikt Martin vooruit op het seizoen (zie onderaan dit stuk). Ook is er een elftalfoto ivm met een nieuwe sponsor en nieuwe shirts.

In het seizoen 2003/2004 begroet Martin en de club een nieuwe trainer, Jan Smid. Martin zette boven zijn stukje in het clubblad over de samenwerking tussen Jan en FIT Boys “Verkering”. En het werd ware liefde en Jan bleef maar liefst 5 seizoen. Wederom blikt Martin Datema in de lokale pers vooruit op het seizoen (zie onder aan dit stuk). In 2006/2007 geeft Martin weer zijn kijk op voetbal, hoewel hij duidelijk is: “Balsporten zijn aan mij niet besteed” (Martin heeft zelf nooit gevoetbald). Dit was het seizoen dat FIT Boys ternauwernood via de nacompetitie promotie misliep. In het seizoen 2008/2009 en 2009/2010 is Gerrit Marsman trainer. De resultaten vallen wat tegen en Johan Piening neemt nog even waar, na het afscheid van Gerrit.

En vanaf het seizoen 2010/2011 is succestrainer Frens Waninge de nieuwe trainer/coach en waar Martin het eerder met Jan Smid over “Verkering” had, is er met Frens sprake van een gouden huwelijk. Frens ligt goed in de groep, goed bij de vereniging en zeer goed bij leider Martin. Tot op de dag van vandaag is het contact tussen Martin en FIT Boys en Frens en zijn familie uitstekend. En succes kan ‘Herder’ Martin met zijn schaapjes van het 1e vieren. In het seizoen 2011/2012 wordt de ploeg kampioen en promoveerde het naar de 2e klasse. Helaas degradeerde het team het seizoen er op ook weer en na 5 jaar nam Frens Waninge afscheid en werd in het seizoen 2014/2015 opgevolgd door Ronald Bosma die 2 seizoen bleef en twee keer in het linker rijtje eindigde.

Daarna komt trainer Alex Padding, die ook twee seizoenen samenwerkt met Martin. In het seizoen 2016/2017 beleeft Martin en de aanwezige bestuursleden in de FIT Boys-bestuurskamer na de wedstrijd FIT Boys 1 – CSVC 1 een hilarisch moment. In het programmaboekje wordt aangekondigd dat Martin afscheid neemt als leider vanwege zijn werk (zie onderaan dit stuk). Toenmalige trainer Eric Prins van CSVC neemt na de wedstrijd het woord in de bestuurskamer en roemt Martin als leider en geeft aan hoe jammer het is dat hij stopt. Martin wijst Eric haarfijn op de datum van die dag (1 april 2017) en de bestuurskamer barst in lachen uit en Eric verlaat chagrijnig de bestuurskamer. Martin knoopt er nog enkele seizoenen aan vast.

In het seizoen 2017/2018 dient zich een mede-leider aan in de persoon van Maurits Beuling. Samen met hem doet Martin de begeleiding en kan al deels gaan afbouwen. In de spelersgroep zijn enkele routiniers gestopt en het team heeft het moeilijk en kan tot 2 maal toe met een 10e plaats het vege lijf net redden. Na het vertrek van Alex Padding komt Joop van Dalfsen als trainer. Ook nu volgt een lastig seizoen, met een sterke fase na de winterstop en wederom een 10e plaats. In dit seizoen besluit Martin te stoppen als leider en dat kan hij nu met een gerust hart doen nu de opvolger is ingewerkt.

Martin zijn carrière bij FIT Boys 1 en de vereniging maar ook buiten de vereniging kenmerkt zich door veel vriendschappen. Hij is een graag geziene gast op het eigen sportpark en in de eigen kantine, maar ook buiten Beilen is hij een gewaardeerd persoon. Martin zet zich naast het 1e in voor de vereniging tijdens familiedagen, met het vervaardigen van het clubblad en is ook bij Doedagen regelmatig van de partij om de handen uit de mouwen te steken. Naast zijn groen-witte hart (De FC) heeft Martin in al die jaren ook een groen-geel hart gekregen. In zijn 21 jaar leiderschap heeft Martin een grootte bijdrage geleverd aan de FIT Boys-historie. Dank daarvoor Martin. Daardoor kon ik deze hele speciale Throwback Thursday maken.