Wat kan voetbal mooi en puur zijn

18 maart 2017
de Webmaster

Bij aankomst op Sportpark Noord-West wordt er op het hoofdveld gevoetbald. Er zijn door de afgelastingen deze dag maar 3 thuiswedstrijden. En hoewel ik kom voor de huldiging van de zaalkampioenen en de wedstrijden van FIT Boys 1, besluit ik deze wedstrijd ook maar even (deels) mee te pikken. Ik zie langs de kant trainer Maarten Paping en ontdek in het veld onder andere Roy Woltinge en Danitsja van der Werf. Dan weet ik dat het om JO13-1 gaat (ze heten vroeger D1).

Bij het kijken wordt ik bijgepraat door trainer Maarten Paping, die ook als verzorger moet optreden en langs mijn plek langs het veld weer richting dug-out loopt. “De eerste helft was niet erg goed”, volgens Maarten. Ik geef aan dat ik daar nu (de 2e helft is al even bezig) niks van zie. De stand is 2 – 2, maar de keeper van FIT Boys heeft weinig tot niets te doen en FIT Boys JO13-1 denkt vooral aan aanvallen. En dat kunnen ze best goed. Individueel prima en technisch begaafde spelers, maar ook in de combinatie is dit team best goed. Ik sta dus even te genieten in het zonnetje langs de lijn. Jeugdvoetbal zoals jeugdvoetbal gespeeld moet worden. Maar ik heb ook een zwak voor één speler. Een speler waarmee mijn dochter ook nog 1 jaartje heeft mogen voetballen in D1. Maar ook waarmee mijn dochter toen zij 14 was en deze speelster nog maar 12 was al meededen met FIT Boys MO19 (de meisjes A-junioren). Bij één wedstrijd zei de tegenstander of FIT Boys MO19 hun Pupil van de Week mee had genomen, maar toen ze scoorde zeiden deze volwassen meiden niets meer over haar.

Ik heb het natuurlijk over Danitsja van der Werf. Een begenadigd en technisch begaafde speelster van FIT Boys JO13-1. Ze speelt links half en ik heb een beetje medelijden met haar directe tegenstander van LTC JO13-1. Hij denkt tegen een meisje je spelen, maar speelt tegen een voetbalster. Ze kan moeiteloos meekomen met de jongens om haar heen. Ik moet dan weer denken aan de momenten dat Danitsja en mijn dochter samen wissel stonden bij MO19 en zij samen langs de zijlijn de bal constant achter het standbeen langs naar elkaar overspeelden. Ik moet denken aan het toernooi in Hoogeveen waar MO19 aan meedeed en Danitsja tussen twee wedstrijden door bijna achteloos zittend de bal hooghield. Maar ik moet dan ook vooral denken aan hoe mooi en puur het spelletje is en kan zijn als je Danitsja ziet voetballen.

Danitsja, ga alsjeblieft nog heel lang door met voetballen bij FIT Boys en straks bij ST Beilen/FIT Boys, want dat zou betekenen dat jij nog weer samen gaat voetballen met mijn dochter. En volgens mij vormen jullie een heel goed voetballende koppel op links en/of op het middenveld.

Een voetbalgenieter.