Wat jij moet weten over de nieuwe competitie!

26 augustus 2018
de Webmaster

De meesten van ons genieten van een heerlijke vakantie of gaan nog. Hardloopschoenen en een bal gaan natuurlijk altijd mee, want voor je het weet begint (de voorbereiding op) de voetbalcompetitie seizoen 2018-2019 alweer. Inmiddels zijn de competitie-indelingen van de teams bekend en ook de bekerindeling en het -speelschema is bekend (1, 8 en 15 september). En dan begint (voor de meesten) 22 september de competitie.

Om allemaal goed beslagen ten ijs ten komen (rare uitdrukking nu we in Nederland een hittegolf hebben), volgt onderstaand belangrijke informatie en weetjes over de nieuwe voetbalcompetitie. Even de informatie op een rij:

 • Belangrijke data
 • Speeldagenkalender seizoen 2018/2019
 • De KNVB Infowijzer district Noord
 • Nieuwe competitiehandboek Veld en Zaal 2018-2019
 • Nieuwe wedstrijdvormen KNVB
 • Spelregels en spelregelwijzigingen
 • Heb jij je spelregelbewijs al

Belangrijke data

 • 10 augustus: Publicatie wedstrijdprogramma bekercompetitie A- en B-categorie;
 • 17 augustus: Publicatie nummering en wedstrijdprogramma A- en B-categorie;
 • 1 september: Start bekercompetitie A- en B-categorie;
 • 22 september: Start competitie A- en B-categorie.

Lees op de KNVB-website meer over dit onderwerp.

Speeldagenkalender seizoen 2018/2019
Als je KNVB competitievoetbal speelt, speel je volgens een bepaald schema op vooraf bepaalde data. Dit heeft de KNVB in een speeldagenkalender gegoten. belangrijke info:

De KNVB Infowijzer district Noord

Elk seizoen zijn er nieuwe spelers, vrijwilligers en ouders met vragen over de regels in hun competitie. Deze vragen ontstaan ook als je voor het eerst op een nieuw speelniveau komt te spelen. Om gemakkelijk een antwoord te hebben op de belangrijkste regels, is er per district een informatiewijzer opgesteld. In deze infowijzer vind je bijvoorbeeld ‘hoe vaak je mag wisselen’, ‘hoe het zit met dispensatiespelers’, ‘of er ook periodekampioenen zijn’. Met de infowijzer heb je in één overzicht de belangrijkste regels per speelniveau.

De KNVB Infowijzer district Noord

Nieuw competitiehandboek veld en zaal 2018/2019
Het nieuwe voetbalseizoen komt langzaam in zicht en daar hoort zoals elk jaar een nieuw competitiehandboek bij. De competitiehandboeken voor het amateurvoetbal en het zaalvoetbal voor het seizoen 2018/’19 zijn vanaf heden beschikbaar. De belangrijkste veranderingen ten opzichte van vorig seizoen zijn opgenomen in het document ‘Handboek competitiezaken av 2018-2019 | Belangrijkste wijzigingen’. Dit document is alleen beschikbaar voor het amateurvoetbal. In het handboek zijn de wijzigingen in rode tekst weergegeven. De handboeken:

Nieuwe wedstrijdvormen KNVB
Vanaf het seizoen 2018/’19 worden de nieuwe wedstrijdvormen verder ingevoerd in het amateurvoetbal. De onder 10 pupillen gaan vanaf dat seizoen ook 6 tegen 6 wedstrijden spelen op een bijna kwart veld. De onder 11 en onder 12 pupillen gaan vanaf dan 8 tegen 8 wedstrijden spelen op een bijna half veld.

Vanaf het seizoen 2018/’19 starten de onder 11 en onder 12 pupillen met het spelen van 8 tegen 8 wedstrijden op een veld dat iets kleiner is dan een half veld (42,5 x 64m). In tegenstelling tot de onder 8, 9 en 10 pupillen worden de wedstrijden bij deze leeftijdscategorieën geleid door een pupillenscheidsrechter. Vanaf de onder 11 leeftijdscategorie publiceert de KNVB ook actief rangen en standen.

Lees over die nieuwe wedstrijdvormen alles in ONS KENNISCENTRUM op onze website!

Check ook de KNVB-WEBSITE, de meest gestelde vragen over de nieuwe wedstrijdvormen staan hier.

Spelregels en spelregelwijzigingen
Ook in het seizoen 2018-2019 zijn weer een aantal spelregels gewijzigd. LEES HIER meer over de belangrijkste wijzigingen. Op de KNVB-WEBSITE staan alle bijhorende documenten. De belangrijkste twee wijzigingen zijn:

 • ABBA-penaltyreeks;
 • Gele en rode kaart voor teamofficials;
 • 1 extra wissel (naast de reguliere 3) in de verlenging/extra tijd.

Heb jij je spelregelbewijs al?

Spelers geboren in 2001 moeten het Spelregelbewijs voor 1 september 2018 behaald hebben. Meer info?

 • Veelgestelde vragen over het spelregelbewijs: KLIK HIER
 • Werk aan de winkel behaal je spelregelbewijs: KLIK HIER

Check hier overige belangrijke info over het nieuwe seizoen

Was het weer. Geniet van je vakantie, kom afgetraind weer terug en heel veel plezier en succes in de nieuwe voetbalcompetitie!